Inhoudsopgave
Heeft een bus voorrang in bebouwde kom?
Alleen in de bebouwde kom heeft een bus die wegrijdt voorrang. Iedereen met een rijbewijs is vertrouwd met de verkeersregel die zegt dat een bus die zijn halte verlaat altijd voorrang heeft. Buiten de bebouwde kom moet een bus altijd wachten tot er geen verkeer is voordat hij de rijbaan oprijdt.
Waar moet je een bus voorrang geven?
Als een bus een bushalte wil verlaten binnen de bebouwde kom, dan moet je hem voorrang verlenen. De bus zal dit aangeven door zijn richtingaanwijzer aan te zetten, in dit geval moet je hem direct voor laten gaan. Buiten de bebouwde kom hoeft dat niet.
Heeft een touringcar voorrang in de bebouwde kom?
Iedere autobus (ook een touringcar) heeft binnen de bebouwde kom voorrang wanneer deze met de richtingaanwijzer aangeeft dat hij van een bushalte wil wegrijden.
Heeft een trolleybus voorrang?
Trams hebben altijd voorrang: of je nu op de fiets, te voet of met de auto bent. Ook als een tram afslaat naar links of rechts, of van links of rechts komt, heeft deze voorrang. Uitzondering: als je op een voorrangsweg rijdt en de tram niet, dan heb jij voorrang.
Waar mag je een bus inhalen?
Zodra een tram of bus stilstaat op een halte moet je goed opletten op de passagiers die in en uit willen stappen en vaak niet goed op het verkeer letten. Als er geen vluchtheuvel aanwezig is dan moet je de passagiers de gelegenheid geven om het trottoir te bereiken.
Heeft een bus voorrang bij wegversmalling?
In de desbetreffende situatie heeft het verkeer op de rechterbaan vrije doorgang te verlenen aan het verkeer op de linkerbaan. Een (stads)bus wegrijdt van een halte -en richting aangeeft- dan heeft die voorrang. Eveneens wanneer de bus daarbij van rijstrook wisselt.
Heeft een rouwstoet voorrang?
Weggebruikers moeten op een gelijkwaardige kruising voorrang verlenen aan de volgauto’s van een rouwstoet, ook als de rouwstoet van links komt of afslaat. De auto’s van een rouwstoet moeten altijd stoppen voor een rood verkeerslicht en moeten voorrang verlenen aan het verkeer op een voorrangsweg of rotonde.
Heb je altijd voorrang op een rotonde?
Een rotonde is in de wet niet vastgelegd als voorrangsweg, maar in de praktijk wordt tegenwoordig bijna op elke rotonde de voorrang door borden geregeld. Is dat niet zo, dan geldt de regel dat rechts voor gaat.
Heeft een stadsbus voorrang?
Als de buschauffeur een halteplaats verlaat die gelegen is binnen de bebouwde kom, dan moet je inderdaad voorrang verlenen aan de bus. Hiervoor is wel vereist dat de busbestuurder via zijn richtingaanwijzer te kennen gaf dat hij de halte zou verlaten.
Heeft een wegrijdende bus voorrang?
Als een bus bij het verlaten van de bushalte binnen de bebouwde kom richting aangeeft, dan moet u de bus de gelegenheid geven om weg te rijden. Een militaire colonne en een uitvaartstoet hoeft de bus niet voor te laten gaan bij het wegrijden van de halte.
Waar mag je inhalen?
Je mag rechts inhalen in de volgende situaties:
- Als een bestuurder links voorsorteert en aangeeft naar links te willen.
- Als je rechts van een blokmarkering rijdt (bijvoorbeeld bij een in- of uitvoegstrook).
- Als je een tram wilt passeren.
- In een file.
- Vlak voor of op een rotonde.