Inhoudsopgave
Heeft een gemeente een zorgplicht?
Gemeente heeft zorgplicht Gemeenten hebben de plicht om gevaarlijke situaties te voorkomen. Zo moeten zij wegen of stoepen onderhouden en bij gevaarlijke situaties moet de gemeente waarschuwen voor de mogelijke gevolgen of de situatie veilig maken.
Wat betekent gemeentelijke overheid?
Een gemeente is een groep van woonkernen (dorpen, steden) met het bijbehorende gebied die samen worden bestuurd door een politiek apparaat. De lagen boven de gemeente zijn: in Nederland achtereenvolgens de provincie en de rijksoverheid.
Wat doet de gemeente?
Gemeente voert landelijk en eigen beleid uit Bijvoorbeeld het bouwen van een theater, het aanleggen van een fietspad of het bouwen van woningen. Het maken van die keuzes is de belangrijkste taak van het gemeentebestuur. Daarnaast voert de gemeente ook veel landelijke wetten uit. Dit heet medebewind.
Wat doet de gemeente voor haar inwoners?
De gemeenten zijn bevoegd voor openbare werken, sociale bijstand, ordehandhaving, huisvesting, onderwijs,… Ze staan bij deze projecten natuurlijk onder controle van de toezichthoudende instanties, namelijk de federale staat, de gemeenschappen, de gewesten en de provincies.
Waar bestaat het bestuur van de gemeente uit?
Elke gemeente heeft een gemeenteraad, een burgemeester en een college van burgemeester en wethouders (B en W). Een belangrijke taak van de gemeenteraad is om het college te controleren. Het college moet op zijn beurt verantwoording afleggen aan de gemeenteraad.
Wat is de zorgplicht van de overheid?
Def.: verplichting van de overheid om de nodige zorg in acht te nemen bij de vervulling van de hem opgedragen taak. Toelichting: Bijvoorbeeld artikel 21 van de Grondwet – zorg van de overheid voor de bewoonbaarheid van het land en de bescherming en verbetering van het leefmilieu.
Is de gemeente overheid?
De overheid bestaat uit drie lagen: de centrale of rijksoverheid, de provincies en de gemeenten. Andere delen van de overheid zijn in eerste instantie op grond van hun functie ingedeeld.
Hoe heten mensen van de gemeente?
De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan in de gemeente. De leden van de gemeenteraad (raadsleden) nemen alle beslissingen die voor de gemeente van belang zijn. Bijvoorbeeld over onderwijs, nieuwbouw of de hoogte van de belastingen.
Wat zijn de taken van het waterschap?
Taken van een waterschap
- waterstand regelen met bijvoorbeeld gemalen en sluizen;
- afvalwater zuiveren;
- dijken beheren;
- natuurbeheer in en aan het water;
- kwaliteit zwemwater controleren.
Wat doet de rijksoverheid?
De Rijksoverheid maakt beleid, vaardigt wetten uit en ziet toe op naleving. Daarnaast bereidt het Rijk plannen van de regering en het parlement voor. En voert het deze plannen uit.
Hoe werkt de gemeente Prodemos?
Een gemeente houdt zich bezig met zaken die rechtstreeks en uitsluitend van belang zijn voor de eigen inwoners. Daarbij hoort het leveren van een aantal diensten en het verstrekken van voorzieningen. Over veel zaken mag de gemeente helemaal zelfstandig beslissen.
Hoe werkt de gemeente boek?
Het boek Hoe werkt de gemeente? is bedoeld voor nieuwe bestuurders en medewerkers van gemeenten die in korte tijd een stevige basis willen leggen voor een succesvolle loopbaan. En zeker ook voor degenen die al wat langer bij een gemeente werken, maar niet alle kennis meer zo scherp voor ogen hebben.