Heeft waterstof een toekomst?

Heeft waterstof een toekomst?

Het is ook nog een duurzame grondstof, bijvoorbeeld voor plastics. Daarom kan waterstof in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen. Waterstof is alleen duurzaam als het gemaakt wordt uit water en duurzaam opgewekte elektriciteit, en daar hebben we nog lang niet genoeg van.

Welke auto rijdt op waterstof?

Heel simpel: dat zijn er welgeteld twee. Allereerst is er de Toyota Mirai, ten tweede de Hyundai Nexo. Beide modellen staan gewoon in de Nederlandse prijslijsten, voor respectievelijk 80 mille en 83 mille. Je moet er dus een paar centen voor hebben, maar het kán.

Wat stoot een waterstof auto uit?

De zogenaamde ’tank-to-wheel’ uitstoot van een waterstofauto is helemaal emissievrij. Een waterstofauto produceert alleen maar water en hete lucht en de CO2-uitstoot per kilometer is dus nul gram.

Is waterstofauto de toekomst?

Een kleine elektrische middenklasser is momenteel net zo duur in aanschaf en gebruik als een benzine auto. De waterstof-versie is nog altijd twee keer zo duur. En de kansen voor die auto lijken de komende jaren niet heel groot, blijkt uit onderzoek van CE Delft.

Wat kost een auto die op waterstof rijdt?

Met de waterstofauto is het weer een stuk eenvoudiger. Aan de pomp kost een kilo (we rekenen daar in kilo’s) op dit moment € 10,00. Daarmee rijdt een waterstofauto in de praktijk 80 tot 100 km. Dus de prijs per kilometer ligt op iets meer dan 12 cent, vergelijkbaar met de kosten van de benzine auto.

Wat is beter elektrisch of waterstof?

Het grote voordeel van waterstof ten opzichte van elektriciteit is dat u ”gewoon” kunt tanken en dat dit net zo snel gaat als brandstof tanken. Het laden van een elektrische auto kost namelijk erg veel tijd en deze auto’s hebben ook nog eens een beperkte actieradius van maar zo’n 200 tot 400km.

Hoeveel kost een auto op waterstof?

Wat zijn de prijzen voor deze brandstof? In België kost waterstof € 9,9/kg. Zo kan de Toyota Mirai bijvoorbeeld 650 kilometer afleggen met de 5,6 kilo waterstof in zijn tanks. Dat is gelijkwaardig aan wat een (grote) berline op benzine zou kosten.

Hoe werkt rijden op waterstof?

Onder de motorkap van een elektrische auto ligt een zogenaamde brandstofcel. Deze laat waterstof uit de opslagtanks onder de auto gecontroleerd reageren met zuurstof uit de buitenlucht. Er vindt dan een omgekeerd proces plaats: de zuurstof en het waterstof vormen weer water.

Hoeveel CO2 stoot een waterstof auto uit?

Voor het maken van 1 kg waterstof verdwijnt er 10 kg CO2 in de atmosfeer. Op 1 kg waterstof rijdt een Toyota Mirai of een Hyundai Nexo maximaal 100 km. Dit betekent dat er per km 100 gram CO2 wordt uitgestoten. Daarmee voldoen deze auto’s niet aan de huidige norm van maximaal 95 gram CO2 per km.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven