Hoe behandel je een vlinderstruik?
De vlinderstruik bloeit op eenjarig hout, voor een mooie groeiwijze en een rijke bloei is het aan te raden de vlinderstruik elk voorjaar (maart) sterk terug te snoeien. U kunt alle takken vlak boven de grond of tot 30 centimeter van de grond afzagen, het liefst vlak boven een zijscheutje.
Hoe kun je vlinderstruik snoeien?
Snoeitips
- Wacht met snoeien tot de ergste nachtvorst voorbij is: meestal in maart of april.
- Snoei tot ongeveer 40 centimeter van de grond.
- Gebruik een snoeischaar met een ‘aambeeld’, een platte onderkant.
- Voor dikke takken kan je ook een takkenschaar gebruiken.
Wat voor grond heeft vlinderstruik nodig?
De vlinderstruik houdt van een voedingsrijke, humusrijke, goed doorlatende grond. Daarnaast is het belangrijk dat de grond niet te zuur is, dus kalk strooien is belangrijk. Een geschikte grond is Pokon Aanplantgrond Tuinplanten Bio, deze houdt goed water vast en bevat bovendien plant-eigen schimmels.
Hoe wortelt een vlinderstruik?
De Vlinderstruik is eenvoudig te stekken. Dat doe je in het voorjaar. Knip ongeveer twintig centimeter lange toppen van afgeknipte takken af en zet ze in vochtige grond. Het stekje gaat na verloop van tijd wortelen: dat is het begin van een nieuwe Vlinderstruik!
Hoe moet ik vlinderstruik planten?
Je kunt een vlinderstruik het best in het voorjaar of najaar planten (niet tijdens vorst). De vlinderstuik houdt van een voedingrijke, humusrijke, goed doorlatende en kalkhoudende grond. Zet deze struik niet op een zure grond, want dan kan deze geen voedingsstoffen opnemen. Plant de vlinderstruik op een zonnige plek.
Kan een vlinderstruik tegen wind?
De Vlinderstruik staat het liefst in de volle zon maar doet het ook goed in de halfschaduw. Als de struik in de volle zon staat trekt hij de meeste vlinders aan. Hij staat het liefst enigszins beschut zodat hij bij harde wind niet los komt te staan.