Waarom moet Nederland zoveel producten importeren?

Waarom moet Nederland zoveel producten importeren?

Belang handel voor Nederland Zo is Nederland de 1 na grootste exporteur van landbouwproducten in de wereld. De export zorgt voor 1/3 van de welvaart en voor 2,1 miljoen banen. Ook de import is belangrijk. Veel Nederlandse bedrijven importeren producten om deze te bewerken of verwerken.

Waarom importeren we?

Waarom kopen we goederen uit het buitenland? De producten uit het buitenland hebben soms een betere kwaliteit en zijn soms goedkoper. Die producten importeren we zodat we er zelf (in Nederland) wat aan hebben. Een voorbeeld van een product dat in een ander land beter verbouwd wordt, is rijst.

Waarom zou je exporteren?

Via export kan u zich verder specialiseren in een beperkt aantal producten en zo de beschikbare kennis en middelen maximaal valoriseren. Bovendien komt u via export sneller in aanraking met nieuwe ideeën, zodat u altijd een stap voorblijft op de concurrentie.

Waarom importeren bedrijven?

Redenen voor importeren. Je krijgt een betere prijs in het buitenland, je wilt je assortiment uitbreiden of ziet een gat in de markt. Er zijn meerdere redenen waarom je wilt starten met importeren.

Wat importeert NL?

Welke producten importeert Nederland het meest (% van totale import)?

 • Geraffineerde petroleumproducten – 9%
 • Machines – 8%
 • Kantoor- en computerapparatuur – 7%
 • Telecomapparatuur – 6%
 • Wegvoertuigen – 5%

Wat importeert en exporteert Nederland het meest?

De groothandel en de industrie zijn de belangrijkste bedrijfstakken voor zowel de invoer als de uitvoer van goederen in 2019. Binnen de industrie zijn het de voedingsmiddelenindustrie, de chemische industrie en de machine-industrie die de meeste goederen exporteren.

Wat is import van diensten?

Invoer of import is in de internationale handel het overbrengen van goederen en diensten uit het buitenland naar het eigen land. Vanuit het land van verzending wordt deze handeling gezien als uitvoer (export).

Wat wil zeggen importeren?

Het in een bepaald programma binnenhalen van een bestand dat in een ander programma is gemaakt en daardoor een ‘vreemd’ bestandsextensie heeft. Sommige programma’s beschikken over een menuopdracht ‘Importeren’, andere over een opdracht ‘Invoegen’. Importeren is het tegenovergestelde van exporteren.

Waarom gaan bedrijven internationaliseren?

Uit onderzoek van de Europese Unie blijkt dat internationaal ondernemen bedrijven innovatiever maakt. Andere argumenten om te internationaliseren zijn risicospreiding, snellere terugverdientijd van R&D-investeringen, marktvolume en schaalvoordeel creëren om mogelijke concurrenten bij voorbaat de pas af te snijden.

Hoe moet je exporteren?

Op deze pagina:

 1. Onderzoek of export past bij uw bedrijf.
 2. Maak een exportplan.
 3. Doe een marktonderzoek.
 4. Vergelijk landen en markten in het buitenland.
 5. Maak gebruik van subsidies en financiële regelingen.
 6. Zelf exporteren of via een tussenpersoon.
 7. Exportwijzer.

Wat maakt Nederland een gunstig handelsland?

Nederland is ook een grote importeur, vooral door de goede logistieke bereikbaarheid over zee (en door de lucht) en de gunstige ligging ten opzichte van Duitsland als koopkrachtig achterland. ‘Groot’ is daarbij relatief; het merendeel (zo’n 75% tot 80%) van de import en export vindt plaats binnen de EU.

Wat kan ik importeren?

Bij het importeren van goederen uit een land buiten de Europese Unie (EU) komt veel kijken. Zo moet u aangifte doen bij de Douane en invoerrechten betalen. Ook betaalt u btw en soms accijns, verbruiksbelasting en overige heffingen. Check ook altijd aan welke regels en eisen uw product moet voldoen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven