Hoe blus je een gasbrand?

Hoe blus je een gasbrand?

Bij het blussen van een gasbrand is het belangrijk om eerst de gastoevoer af te sluiten alvorens de brand te blussen. Dit voorkomt een ophoping van het brandbare gas. Wat mag ik blussen met een schuimblusser? Een schuimblusser is geschikt om branden te blussen van klasse A, B en C.

Welke Brandklassen mag je niet blussen met water?

Brandklasse F vet en olie branden Houd hierbij altijd voldoende afstand. In deze brandklasse mag u nooit met water blussen. Een brandklasse f brand met water blussen is zeer gevaarlijk. De brand zal in intensiteit alleen maar toenemen.

Welk gevaar brengt blussen met water met zich mee?

Door de indeling is het vinden van de brand of de weg terug vaak moeilijk, zeker als de brandbestrijders niet bekend zijn met het schip. Bij het blussen met water kan het schip in onbalans raken en zinken, door midden breken of kapseizen.

Hoe moet je bij een buitenbrand blussen?

Fout

  1. Blus met de windrichting mee.
  2. Blus druipende vloeistoffen van boven naar beneden, liefst met meerdere blussers tegelijk.
  3. Blus een brandende muur van onder naar boven.
  4. Zet meerdere brandblussers tegelijkertijd in.
  5. Wees bedacht op een (spontane) herontsteking van de brand.

Wat blus je met een schuimblusser?

(Sproei)schuimblussers zijn zowel thuis als op vakantie prima geschikt voor het blussen van kleine branden door vaste en vloeibare stoffen. Zij veroorzaken bij het blussen weinig nevenschade, zijn eenvoudig te bedienen en hebben een langere blusduur dan poederblussers.

Welke materiaal mag je blussen met water?

Het blusmiddel wat uit de brandslanghaspel komt is water, gewoon leidingwater. Met dit blusmiddel kan alleen de brandklasse A geblust worden. Komt water in aanraking met een brandbare vloeistof kan dit resulteren in een geweldige steekvlam (vlam in de pan) of dat de vloeistof op het water gaat drijven.

Welke stoffen niet blussen met water?

Niet gebruiken

  • Metaalbranden: alkalimetalen en aardalkalimetalen reageren zeer heftig met water.
  • Een hete brand in een kleine ruimte.
  • Schoorsteenbrand.
  • Hete vetten, oliën en wassen met een temperatuur boven 100 graden Celsius.
  • Vloeistoffen die lichter dan water zijn, zoals benzine en dieselolie.

Waarom niet blussen met water?

Wanneer je brandend olie of vet blust met water, ontstaat er een steekvlam. Dat komt doordat het water door de hitte onmiddellijk gaat koken, en dus overgaat in gasvorm. Tijdens dat proces worden oliedeeltjes in de lucht gebracht. Tezamen met de waterdamp levert dat een uiterst brandbaar mengsel op.

Wat moet men doen alvorens een blustoestel mee naar de brand te nemen?

Er moeten bepaalde factoren aanwezig zijn voordat een brand zich ontwikkelt. Er moet namelijk een brandbare stof zijn, lucht (zuurstof) moet in een bepaalde verhouding staan met de aanwezige brandbare stof en de brandbare stof moet een bepaalde temperatuur hebben. Dit noemt men het ontstekingspunt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven