Inhoudsopgave
Hoe doe je de greep van Heimlich?
Maak een vuist met je belangrijkste hand, de duim in de vuist. Omvat dan je vuist met je andere hand. Trek tot slot met kracht je handen naar boven, in de richting van de kin van de patiënt, en niet naar je toe! Blijf deze handeling herhalen tot de luchtweg weer vrij is.
Wat is een belangrijk aandachtspunt bij het geven van Buikstoten?
Als iemand zich ernstig verslikt heeft en daardoor geen lucht krijgt, kun je met buikstoten volgens de Heimlich-greep de luchtwegen vrijmaken. Maar wanneer spreek je van een lichte verslikking en wanneer van een ernstige? Bij een lichte verslikking kan het slachtoffer nog gewoon spreken, hoesten en ademen.
Welke greep bij verstikking?
Bij een ernstige verslikking doe je het volgende: Buig het slachtoffer naar voren en geef met de hiel van je hand 5 stevige klappen op de rug, tussen de schouderbladen. Check na elke klap of de verstikking over is.
Hoe werkt een Heimlichmanoeuvre?
De handen worden halverwege tussen de navel en het begin van het borstbeen geplaatst en de hulpverlener trekt de vuist in een snelle, krachtige beweging schuin omhoog. Hierbij dient een scheppende beweging te worden gemaakt – als het hanteren van een ijslepel.
Wat te doen bij een verslikking?
Dit moet je doen bij een lichte verslikking:
- Moedig het slachtoffer aan om te blijven hoesten.
- Doe verder niets.
- Controleer of het slachtoffer weer een normale ademhaling heeft.
Wat is een belangrijk aandachtspunt bij het geven van Buikstoten aan een kind van 7 jaar?
Forceer het niet en ga er niet aan trekken als het voorwerp niet ‘meewerkt’. Hou onmiddellijk op met slagen tussen de schouderbladen en borstcompressies als het voorwerp of de voedselbrok weg is. Geef nooit buikstoten bij baby’s.
Welke 5 punten zijn altijd heel belangrijk bij EHBO?
De volgende vijf punten helpen u daarbij:
- Let op gevaar.
- Ga na wat er is gebeurd en daarna wat het slachtoffer mankeert.
- Stel het slachtoffer gerust en zorg voor beschutting.
- Zorg voor professionele hulp.
- Help het slachtoffer op de plaats waar hij ligt of zit.
Wat mag je niet doen bij het oefenen van Buikstoten?
o Lukt het niet om buikstoten te geven door de omvang van het slachtoffer (iemand is bijvoorbeeld zwanger of heeft obesitas)? Dan kun je borststoten geven. Laat het slachtoffer zitten of met de rug tegen de muur of deur te steunen. Duw met beide handen op het borstbeen.