Inhoudsopgave
Hoe ernstig is reuma?
De meeste reumatische aandoeningen zijn chronisch. U kunt er dus niet van genezen. Zonder behandeling worden de klachten vaak erger. Met een goede behandeling kunnen uw klachten verminderen en kan de aandoening tot rust komen.
Wat maakt reuma erger?
Extra warmte kan de ontsteking verergeren. Overleg met je arts of fysiotherapeut wat bij jouw klachten aan te raden is. Warmte zorgt voor een betere doorbloeding van spieren en gewrichten. Bewegen doet daardoor (tijdelijk) minder pijn.
Is reuma een auto immuun ziekte?
Auto-immuunziekte Hierdoor komen bepaalde stoffen (ontstekingseiwitten) vrij waardoor ontstekingen ontstaan in gewrichten, pezen, spieren of organen. Je immuunsysteem keert zich als het ware tegen je eigen lichaam. Daarom is reumatoïde artritis een auto-immuunaandoening.
Is artrose en artritis hetzelfde?
Reumatoïde Artritis Artritis is een auto-immuunziekte met klachten als pijnlijke en stijve gewrichten. Daardoor wordt artritis regelmatig verward met artrose, maar dezelfde ziekte is het zeker niet. Artritis wordt niet veroorzaakt door slijtage, maar door een ontsteking in het gewrichtskapsel.
Wat is het verschil tussen reuma en artrose?
Naast reuma zijn er ook nog andere reumatische aandoeningen. Artritis is daar één van. Artritis is een auto-immuunziekte. Bij artritis zit er een ontsteking in het gewrichtskapsel.
Wat is hypermobiliteit?
Bij hypermobiliteit is er sprake van overbeweeglijke gewrichten doordat het ondersteunende weefsel (kapsels en ligamenten) minder stevigheid biedt dan het behoort te doen. Hypermobiliteit is een erfelijke aanleg; ongeveer 10% van de mensen is hypermobiel, vrouwen vaker dan mannen.
Wat is hypermobiliteitssyndroom?
Het is bekend, dat mensen met het hypermobiliteitssyndroom vatbaarder zijn voor andere lichamelijke aandoeningen. Het gaat o.a.om fibromyalgie, vermoeidheidssyndroom, Carpale Tunnel Syndroom, RSI aan arm, nek en schouders, bekkeninstabiliteit en scoliose. Deze laatste aandoening is een lichte afwijking van de wervelkolom.
Wat is sport voor kinderen met hypermobiliteit?
Sport Sport is heel goed voor kinderen met hypermobiliteit. Vooral zwemmen is een goede sport om lekker te bewegen en de spieren te trainen. Ook yoga of pilates zijn goede sporten om te beoefenen. Bij sporten zoals volleybal, handbal en turnen bestaat er een grotere kans op blessures om dat vaak dezelfde beweging met kracht gemaakt moet worden.