Inhoudsopgave
- 1 Hoe gaat examen vaarbewijs?
- 2 Hoelang duurt het om een vaarbewijs te halen?
- 3 Waar kan ik mijn vaarbewijs halen?
- 4 Wat meenemen examen vaarbewijs?
- 5 Is het moeilijk om een vaarbewijs te halen?
- 6 Wat moet je weten voor Klein vaarbewijs 1?
- 7 Wat kun je met klein vaarbewijs?
- 8 Waar heb je vaarbewijs 2 nodig?
Hoe gaat examen vaarbewijs?
Het examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Voor de beantwoording hebt u één uur de tijd. Elke vraag levert 1, 2 of 3 punten op en er zijn maximaal 80 punten te behalen. Om te slagen voor het examen moet u minstens 56 punten halen.
Hoelang duurt het om een vaarbewijs te halen?
Voor het Klein Vaarbewijs II moet u niet alleen de stof van Klein Vaarbewijs I kennen, maar ook navigatie vraagstukken kunnen maken. Voor deze vraagstukken moeten een aantal standaard formules worden aangeleerd en geoefend. De meeste mensen hebben ook voor dit examen 10 uur studietijd nodig om goed voorbereid te zijn.
Hoeveel punten moet je halen voor vaarbewijs?
De toekenning van punten per vraag varieert van 1 tot 3 punten. Het totaal te behalen punten is 80. U bent geslaagd als u 56 punten (70%) of meer heeft behaald.
Waar kan ik mijn vaarbewijs halen?
Het examen Klein Vaarbewijs doet u bij het CBR. Geen enkele vaarschool mag examineren en het CBR houdt zich niet bezig met het lesmateriaal.
Wat meenemen examen vaarbewijs?
U moet zich kunnen legitimeren met een paspoort of rijbewijs om het examen Klein Vaarbewijs I en Klein Vaarbewijs II te kunnen afleggen. Voor het examen Klein Vaarbewijs I hoeft u verder niets mee te nemen, bij het examen Klein Vaarbewijs II krijgt u een Bretonse Plotter en nautische passer in bruikleen.
Hoe haal ik mijn klein vaarbewijs?
De vaarbewijzen kunt u halen door u op te geven voor de examens bij het CBR. U kunt zelf de examenplaats en tijd kiezen uit een ruim aanbod van mogelijkheden.
Is het moeilijk om een vaarbewijs te halen?
Je Vaarbewijs 1 halen is op zich niet heel moeilijk, maar je moet het ook niet onderschatten. Qua moeilijkheidsgraad is het te vergelijken met de theorie voor je rijbewijs. Op dit moment is er geen praktijkexamen nodig om je Vaarbewijs te halen, maar dit kan in de toekomst veranderen.
Wat moet je weten voor Klein vaarbewijs 1?
U leert het een en ander over de motor, het weerbericht, de veiligheid aan boord, man over boord, ankeren, verkeersborden, brughoogten en waterdiepten. Naast de theorie is er ook aandacht voor het varen zelf, ondanks dat de cursus theoretisch blijft.
Hoeveel fouten mag je hebben op je vaarbewijs?
Met het examen Klein Vaarbewijs I kunt u met 60 vragen maximaal 80 punten behalen. Om te slagen heeft u minimaal 56 punten nodig. Met het examen Klein Vaarbewijs II kunt u met 25 vragen maximaal 50 punten halen.
Wat kun je met klein vaarbewijs?
Met Vaarbewijs 1 (ook wel Klein Vaarbewijs I genoemd) mag u varen op rivieren, kanalen en meren. Dit vaarbewijs is geschikt voor (kleinere) binnenlandse wateren. Met Vaarbewijs 1 mag u ook varen op de Gouwzee, wat onderdeel is van het Markermeer.
Waar heb je vaarbewijs 2 nodig?
Vaarbewijs 2 is eigenlijk Vaarbewijs 1 en 2 samen. U mag dus niet alleen op rivieren, kanalen en meren varen, maar ook op de grotere wateren en kustwateren. Dit zijn dus grotere meren en de zee, zoals de Waddenzee, het IJsselmeer, het Markermeer, het IJmeer en de Oosterschelde en Westerschelde.
Wat kan je met een klein vaarbewijs?
Een Klein Vaarbewijs is verplicht voor:
- een snelle motorboot. Dit vaartuig is korter dan 20 meter en kan sneller varen dan 20 kilometer per uur. Hieronder vallen ook waterscooters en jetski’s.
- pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter.