Inhoudsopgave
Hoe gevaarlijk is een bacteriële infectie?
Infecties door bacteriën kunnen ernstiger verlopen dan infecties door virussen, maar de meeste infecties door bacteriën gaan vanzelf over. Bacteriën kunnen vele soorten infecties veroorzaken: blaasontsteking, keelontsteking, longontsteking, hersenvliesontsteking en middenoorontsteking zijn enkele voorbeelden.
Wat zijn de symptomen van een bacteriële infectie?
Bij een bacteriële infectie treden er al snel symptomen op zoals:
- Misselijkheid.
- Braken.
- Bloed, pus of slijm in de ontlasting.
- Koorts.
- Hoofdpijn.
- Uitputting en soms uitdroging.
Hoe kom je aan een bacteriële infectie?
We kunnen last krijgen van bacteriën als ze ergens komen waar ze niet thuishoren. Zoals in de bloedbaan, in de blaas of in een wond. Daar kunnen ze een infectie veroorzaken: we spreken dan bijvoorbeeld van een bloedvergiftiging, een blaasontsteking of een wondinfectie.
Hoe lang u anderen kunt besmetten hangt af van het virus wat u heeft. Soms bent u maar een paar dagen besmettelijk en soms langer dan een week. U kunt er het beste vanuit gaan dat, wanneer u nog hoest, u andere mensen kunt aansteken.
Wat zijn de oorzaken van bacteriële infecties?
Het merendeel van de bacteriële infecties wordt veroorzaakt door micro-organismen die het lichaam koloniseren, ze zijn in of op het lichaam aanwezig zonder daar schade aan te richten.
Wat zijn bacteriële infecties?
Je kunt besmet raken met een bacterie. Dit heet een bacteriële infectie en hier kun je erg ziek van worden. Bacteriën zijn organismen die uit slechts een enkele cel bestaan en onder de microscoop zichtbaar zijn als kleine staafjes (bacillen), bolletjes (kokken), spiraaltjes (spirillen) enzovoort.
Wat voel je bij een infectie?
Infectieuze micro-organismen kunnen zich onder andere verspreiden door water, voedsel, insectenbeten, handen schudden, niezen en hoesten of seksueel contact. Symptomen verschillen per infectie. Algemene symptomen van een infectie zijn; roodheid, zwelling, warmte en pijn.
Is een virale infectie besmettelijk?
Een virusinfectie is besmettelijk en kan onder meer worden overgedragen via praten, hoesten, niezen en fysiek contact. Vaak gaat een virusinfectie gepaard met koorts. Behandeling van een virusinfectie is meestal niet nodig, het gaat vanzelf over.
Wat zijn de oorzaken van een infectie?
Een infectie is een aandoening die wordt veroorzaakt door een micro-organisme, een voor het blote oog onzichtbaar organisme. Zo’n micro-organisme dringt het lichaam binnen, vermenigvuldigt zich en kan een ontstekingsreactie veroorzaken. Micro-organismen kunnen bacteriën, virussen, parasieten of schimmels zijn.
Wat is een acute infectie?
Een ontsteking kan worden ingedeeld in acuut of chronisch. Een acute ontsteking is de oorspronkelijke reactie van het lichaam op schadelijke stimuli en wordt bereikt door de verhoogde verplaatsing van bloedplasma en witte bloedlichaampjes (leukocyten) – vooral granulocyten – van het bloed naar de beschadigde weefsels.
Welke bacterie veroorzaakt infectie?
Staphylococcus aureus is een bacterie die bij veel mensen voorkomt, vooral op de huid en in de neus. De bacterie veroorzaakt normaal gesproken geen ziekte, maar bij beschadiging van huid of slijmvliezen kunnen infecties ontstaan. Ook bij dieren komt de bacterie voor.