Hoe groot is een witte dwerg?

Hoe groot is een witte dwerg?

Meer over witte dwergen De ster is aan het einde van zijn leven gekomen. Zo’n witte dwerg is ongeveer net zo groot als de aarde, maar heeft een veel grotere dichtheid (een theelepel witte dwerg-materie weegt ongeveer net zoveel als een olifant op aarde!).

Hoe heet is een witte dwerg?

Aangezien het heelal pas 13,7 miljard jaar oud is, wordt aangenomen dat zwarte dwergen in het huidige heelal nog helemaal niet bestaan. De oudste bekende witte dwergen (zoals WD 0346+246) hebben een temperatuur van 4000 kelvin of iets minder.

Wat voor soort sterren zijn er?

Soorten sterren: hyperreus, rode- en blauwe reus, witte-, gele- en bruine dwerg. De reuzen zijn tientallen keren zo groot als onze zon, een hyperreus soms duizendmaal zo groot. Sterren als onze zon behoren tot de hoofdreekssterren en zijn allemaal dwergen, andere typen dwergen zijn nog kleiner.

Wat is een bruine ster?

Bruine dwergen worden op dezelfde wijze gevormd als een ster, dat wil zeggen door contractie van een wolk waterstofgas. De naam rode dwerg heeft echter al een andere betekenis: dat is een ster, dus met echte kernfusie, groter dan een bruine dwerg, maar met een massa van de helft of minder dan die van de Zon.

Hoe heet is een supernova?

In het Rutherford Appleton Laboratory in Oxfordshire (Engeland) zijn natuurkundigen er in geslaagd om temperaturen te bereiken van 10 miljoen Kelvin, vergelijkbaar met de temperatuur die voorkomt in supernovae, exploderende sterren.

Wat gebeurt er als er een ster ontploft?

De lagen van de ster die bij de explosie worden afgestoten, worden na enkele jaren voor telescopen zichtbaar als een zich uitbreidende nevelvlek, de supernovarest. Supernova-explosies blazen deze elementen daarna de ruimte in. Dit zijn de elementen die planeten en alles op Aarde – inclusief onszelf – maken.

Wat is een zwart Hat?

Zwarte gaten zijn de afvoerputjes van het heelal. Het zijn gebieden die alles in hun omgeving opslokken en niets meer laten gaan. Het zwaartekrachtsveld van de gebieden is zo sterk dat niets eraan kan ontsnappen. Zelfs licht niet.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven