Hoe heet dat witte op je nagel?

Hoe heet dat witte op je nagel?

Als je goed naar je nagels kijkt, zie je witte halve maantjes op je nagels tegen je nagelriemen aan. De lunula, zoals de halve maan wordt genoemd, hoort bij het stukje nagel dat onder je huid zit (het levende gedeelte van je nagel).

Wat is de matrix van de nagel?

Nagelmatrix. De nagelmatrix wordt soms ook de nagelwortel genoemd. Dit deel van de nagel ligt onder de huid en is het begin van de nagel, maar dus niet zichtbaar. Het is enkele millimeters lang.

Wat is de oorzaak van pathologische Nagelafwijkingen?

Ze zijn het gevolg van een tijdelijke groeistoornis in de nagel matrix. Dit kan het gevolg zijn van een trauma, maar ook van een koortsende en/of ernstige ziekte, Kawasaki syndroom, hartinfarct en ischemie, bij diabetes, diepzeeduikers, en in het kader van huidziekten.

Waarom is het uiteinde van je nagel wit?

Witte vlekken of lijnen kunnen het gevolg zijn van een ontwikkelingsstoornis van de nagel, een trauma of infectie. Een gele verkleuring ontstaat vaak door verdikking van de nagel door veroudering. Soms is het een gevolg van een slechte doorbloeding.

Wat betekent de halve maan op je nagel?

Wanneer je een driehoekige maan op je duim hebt, kan dit erop wijzen dat je een zenuwoverspanning hebt. Grote halve maantjes kunnen aangeven dat je hart te snel pompt. Dat betekent dus een hogere bloeddruk. Wanneer de halve maantjes op je nagels klein zijn, kan dit duiden op bloedarmoede of ondervoeding.

Wat betekent Witte nagel?

Witte nagels kunnen veroorzaakt worden door de zeldzame schimmelinfectie white superficial onychomycosis, die vooral de teennagels aantast. Deze schimmels bezetten de nagelplaat, waar witte, poederachtige plekken ontstaan die de hele nagel kunnen bedekken. Door de infectie wordt de nagel stroef en brokkelig.

Hoe komt het dat je nagels groeien?

Onze nagels bestaan net als onze haren uit oude dode cellen. Omdat er aan de basis van de nagel wel jonge cellen zitten die zich als maar vermenigvuldigen kan een nagel groeien. Hoe meer keratine in de cel, hoe luier de cel wordt totdat hij helemaal niets meer doet en afsterft.

Hoe ziet een nagel eruit?

Een gezonde nagel is lichtroze en een beetje transparant van kleur. Eventueel nog een klein wit maantje (lunula) boven de nagelriem. Nagels van zowel de handen als de voeten hebben goede verzorging nodig. Nagelbijten is niet goed voor de nagels en kan bijvoorbeeld ontstekingen aan de nagelriem (paronychia) veroorzaken.

Waardoor kunnen Nagelaandoeningen ontstaan?

Dit proces kan door allerlei oorzaken verstoord worden: ontstekingen door bacteriën of schimmels. huidziekten zoals psoriasis of lichen planus. goedaardige of kwaadaardige tumoren bij de nagel.

Wat betekent deuk in nagel?

Beau’s lines zijn diepe groeven (deuken) die transversaal van de ene kant naar de andere kant van de nagel lopen. Ze kunnen het gevolg zijn van een trauma, een koortsende en/of ernstige ziekte, hartinfarct, ischemie, diabetes, psoriasis en andere huidziekten en komen voor bij diepzeeduikers.

Wat zeggen je nagels over jou?

Normale, gezonde nagels zijn glad en egaal gekleurd. Geribbelde, broze of zachte nagels, witte vlekken of gele nagels kunnen daarentegen indicatoren zijn van verschillende aandoeningen, zoals stoornissen in de bloedsomloop, schildklierproblemen of tekorten.

Wat betekent het als je nagels geribbeld zijn?

Wat is de oorzaak van geribbelde nagels? In de meeste gevallen is de oorzaak van geribbelde nagels te vergelijken met de oorzaak van huidrimpels. Als de huid veroudert en/of uitdroogt ontstaan er vaak huidrimpels doordat de cel vernieuwing vertraagt en de elasticiteit van de huid afneemt. Dit gebeurt ook met je nagels!

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven