Hoe heet de binnenkant van een boom?

Hoe heet de binnenkant van een boom?

De cellen van de binnenste bast maken het floëem, het weefsel dat zeer belangrijk is voor het geleiden van de vloeibare organische voedingsstoffen door de gehele plant. De floëemcellen zijn levend en ze hebben geen lignine in hun wanden en als deze laag uit een boom wordt weggehaald, sterft hij af.

Hoe heten de lijnen in een boom?

Groeiringen, of, populair gezegd, jaarringen, zijn patronen die vooral herkenbaar zijn op de doorsnee van dwars gezaagd hout (kopshout). Groeiringen zijn ook herkenbaar op langshout, in het bijzonder op dosse gezaagd hout waar ze de vorm hebben van zogeheten vlammen.

Hoe heet de buitenste laag van een boom?

Al het weefsel dat zich aan de buitenzijde van het cambium bevindt wordt gewoonlijk bast genoemd (zie foto rechts; ‘D’). Dat men deze buitenste structuren samen neemt is normaal aangezien het cambium, zeker in het groeiseizoen, een kwetsbare structuur is waar de bast gemakkelijk afgepeld kan worden.

Wat is de kern van een boom?

Kernhout is het meestal wat donkerder en zwaarder hout in het binnenste van de boom. Dit is anders dan het spinthout dat aan de buitenkant van een boom zit, onder de bast. Het spinthout verzorgt het transport van water naar boven.

Waar bestaat een boom uit?

Bomen zijn in feite bijzondere planten: net als gewone planten bestaan ze ook uit wortels, bladeren en stengels. Het verschil tussen andere planten en bomen, is dat de stengel extra stevig en houtachtig is en stam wordt genoemd. De buitenkant van de stam is bedekt met een beschermlaag die schors genoemd wordt.

Hoe heten de jaarringen van een boom?

Aan de stam van een boom kun je zien hoe oud die boom is. Als de boom snel groeit wordt het hout licht, dus daar bij die lichte stukken was het lente. Zo kun je dus mooi zien hoe oud een boom is, want bij elke donkere ring is er een jaar voorbij. Die lichte en donkere ringen binnen in de stam noemen we jaarringen.

Wat zijn katjes aan een boom?

Deze bloeiwijze komt vooral voor bij bomen en struiken van de wilgenfamilie (waaronder de boswilg en de schietwilg), de berkenfamilie (waaronder de berk, de hazelaar en de zwarte en witte els), de moerbeifamilie en de beukenfamilie (waaronder de eik en de kastanje).

Waaruit bestaat boomschors?

Beschermende laag De stam van een boom is opgebouwd uit een aantal lagen. De buitenste laag van de boom wordt bast genoemd. Wanneer de stam dikker wordt, dan sterft de buitenkant van de bast af en ontstaat er schors. Schors is geen levende laag en wordt ook wel kurk genoemd.

Welke gebeurtenissen vinden plaats bij een boom waarvan de bast is verwijderd?

In de bast kunnen reservestoffen worden opgeslagen, die voor het uitlopen van de boom in het voorjaar weer worden gebruikt. De buitenste laag van de bast is dood en bestaat uit kurk. In de wanden van de cellen van deze buitenste laag is suberine, een wasachtige stof, afgezet.

Hoe heet het weefsel in de stam van een boom dat nieuw hout vormt?

Deze groeiringen komen als volgt tot stand: onder de schors bevindt zich een laag delingsweefsel, een secundair meristeem, de cambiumlaag genoemd, die zowel naar binnen als naar buiten nieuwe cellen aanmaakt. Naar binnen toe differentiëren deze cellen zich tot hout (xyleem).

Wat is Laathout?

Het LAATHOUT wordt gevormd gedurende de periode dat de boom traag groeit, bij ons op het einde van de zomer, en in de herfst.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven