Hoe is chocolade naar Europa gekomen?

Hoe is chocolade naar Europa gekomen?

Chocolade werd 1500 jaar geleden al gegeten door de Maya’s. De Spaanse conquistador Hernán Cortés nam chocolade met zich mee naar Europa toen hij na zijn veroveringstocht in 1528 terugkeerde. De lekkernij werd al snel razend populair onder de Europese bevolking.

Wie heeft de chocolade ontdekt?

De cacao maakte pas echt zijn intrede in Europa in het jaar 1528 dankzij Hernan Cortéz. Hij was een Spaanse ontdekkingsreiziger die op een dag aankwam in het oosten van Mexico, waar de Azteken dus neergestreken waren.

Hoe ontstaat chocola?

Chocola wordt gemaakt van de cacaoboon. In de fabriek worden de bonen verhit en samen met andere ingrediënten verwerkt enorme chocoladeblokken. Wij danken het bestaan van chocolade aan de cacaoboon. De oude beschavingen in Mexico en Latijns-Amerika kweekten deze zaden al om er een drankje van te maken.

Welke volkeren aten dronken als eerste chocolade?

De Azteken verbonden cacao met Xochiquetzal, de godin van de vruchtbaarheid. Zij dronken een cacaodrank, xocoatl, vaak op smaak gebracht met vanille, chilipeper en piment. De drank zou vermoeidheid tegengaan, een resultaat van de cafeïne die een bestanddeel van de cacao is.

Waarom vonden de Spaanse ontdekkingsreizigers chocola niet lekker?

Columbus, de Spaanse ontdekkingsreiziger deed tijdens zijn laatste reis in 1502 het Caribische eiland Guanaja aan. De daar wonende Azteken, boden hem hun koninklijke drank ‘xocoatl’ aan. Columbus vond het bitter en niet lekker en zag er niets belangrijks in. Wel nam hij de cacaobonen mee naar Europa.

Waar komt Belgische chocolade vandaan?

Belgische chocolade is chocolade die gemaakt is in België. Het is dus een aanduiding van in welk land de cacao tot chocolade verwerkt is. Niets meer en niets minder.

Hoe is de cacaoboon ontstaan?

Een groot deel van de cacao komt uit Indonesië, dat vroeger een kolonie van Nederland was. Het was de Nederlander Casparus van Houten die ontdekte hoe je cacaopoeder en cacaoboter kon maken, door het vet uit de bonen te halen. Cacaomassa, cacaopoeder en cacaoboter zijn de belangrijkste ingrediënten voor chocolade.

Waar werd cacao voor het eerst ontdekt?

Het tot op heden vroegste gebruik van cacao, 5.300 jaar geleden, werd vastgesteld in Santa Ana (La Florida) in zuidoost Ecuador Meer dan 4.000 jaar geleden werd chocolademelk gedronken door mensen uit de pre-Columbiaanse culturen op het Yucatán schiereiland, zoals de Maya’s, en de Olmeken bij spirituele ceremonieën.

Hoe wordt chocolade gemaakt werkstuk?

De fabriek De bonen zijn vuil en worden eerst schoon gemaakt, als ze schoon zijn gaan ze in een grote oven en worden ze geroosterd. Nu pas krijgen ze een chocolade smaak. De bonen worden fijn gemalen. Voor het maken van pure chocolade worden aan de cacaopasta extra cacaoboter en suiker toegevoegd.

Hoe werd chocolade toen gegeten of gedronken?

In 1847 werd voor het eerst chocolade gemaakt als een reep. Voor die tijd werd er alleen cacaodrank gedronken. Een chocoladereep wordt vervaardigd door cacaoboter, cacaopoeder en suiker met elkaar te mengen.

Wie dronken Chocolatl wanneer en bij welke gelegenheid?

De drank werd onder andere genuttigd aan het hof van keizer Motecuhzoma II. Deze drank werd in het Nahuatl xocoatl genoemd. De Spaanse kolonisten en missionarisen die zich in Amerika hadden gevestigd, maakten er chocolate van.

Wat gebeurde er na de eerste cacaoplantages?

In het midden van de 17e eeuw ontstonden er al in Nederland Koffie- en chocoladehuizen. De eerste cacao-fabriek werd geopend in 1728 in Engeland en in 1760 openden Frankrijk en Duitsland er ook èèn. In Zwitserland pas in 1819. In de 19e eeuw werd er pas echt chocolade gemaakt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven