Inhoudsopgave
- 1 Hoe kom je snel aan blauwe plekken?
- 2 Waarom krijgt de een sneller blauwe plekken?
- 3 Waarom bloeduitstorting?
- 4 Wat is het gevaar bij een blauwe plek?
- 5 Kan een hematoom gevaarlijk zijn?
- 6 Hoe lang duurt het voor een blauwe plek weg is?
- 7 Welke kleuren wordt een blauwe plek?
- 8 Wat gebeurd er als je een blauwe plek hebt?
Hoe kom je snel aan blauwe plekken?
Snel blauwe plekken? Dit kunnen de redenen zijn
- Je bent een vrouw. Van nature hebben vrouwen sneller blauwe plekken dan mannen.
- Je hebt zwakke bloedvaten.
- Je hebt veel in de zon gelegen.
- Je hebt een vitaminetekort.
- Je traint met gewichten.
- Je slikt bepaalde medicijnen.
- Je bent ziek.
- Je bent onhandig.
Waarom krijgt de een sneller blauwe plekken?
Je huid kan hierbij in tact blijven, maar het bloedvaatje onder de huid kan scheuren of breken, en gaat dan bloeden. Een blauwe plek is dus gewoon bloed.” De huid beschermt de bloedvaatjes en dus hebben mensen met een kwetsbare, dunne huid sneller blauwe plekken dan mensen met een dikkere, sterke huid.
Wat als een blauwe plek niet weg gaat?
De meeste oorzaken van een blauwe plek zijn onschuldig en kunnen geen kwaad. Meestal verdwijnen ze na een paar dagen vanzelf. Om het proces wat te versnellen, kun je de plek na een val of stootincident koelen met een icepack. Wikkel deze wel eerst even in een schone theedoek.
Waarom bloeduitstorting?
De oorzaak van een bloeduitstorting is meestal uitwendig geweld. Je stoot je aan iets of bent gevallen. Ook het breken van botten of operaties veroorzaken vaak bloeduitstortingen. In alle gevallen treedt een kneuzing van bloedvaatjes op, waardoor bloed in het omliggende weefsel lekt.
Wat is het gevaar bij een blauwe plek?
Een blauwe plek is een zichtbare bloeduitstorting op de huid. De meeste blauwe plekken worden veroorzaakt door een kneuzing en zijn niet gevaarlijk. Verschijnen blauwe plekken zonder duidelijke oorzaak, kan er meer aan de hand zijn.
Hoe lang duurt het voordat je een blauwe plek ziet?
Door stoten of vallen ontstaat een onderhuidse bloeding. Dit leidt tot een blauwpaarse vlek die meestal na enkele dagen verkleurt en verdwijnt.
Kan een hematoom gevaarlijk zijn?
Een onbehandeld hematoom kan soms complicaties met zich meebrengen. Zo is een hematoom in het brein vaak moeilijk te ontdekken. Klachten die kunnen ontstaan als gevolg van een hematoom in het brein zijn hoofdpijn, duizeligheid en spraakproblemen. In dat geval moet er een arts geraadpleegd worden.
Hoe lang duurt het voor een blauwe plek weg is?
In de meeste gevallen is de plek na ongeveer een week geheel verdwenen. Grotere bloeduitstortingen kunnen nog wat langer zichtbaar blijven.
Kan je een blauwe plek wegdrukken?
Het zijn rode of paarse puntvormige huidverkleuringen die evenmin verheven zijn. Typisch is dat je ze niet kunt wegdrukken.
Welke kleuren wordt een blauwe plek?
Het hemoglobine, wat het hematoom de rood/blauwe kleur geeft, wordt via een tussenstap omgezet naar bilirubine, wat het hematoom de gele kleur geeft. Soms lijkt een blauwe plek zelfs groen, wat een overlap is van de blauwe en gele kleur. Uiteindelijk wordt het bilirubine afgevoerd en verdwijnt de blauwe plek.
Wat gebeurd er als je een blauwe plek hebt?
Een blauwe plek is een bloeduitstorting of een bloeding onder de huid die langzaam omhoog komt en dan zie je hem ook. Als een bloedvaatje kapot gaat dan lekt het bloed eruit en dat stapelt zich langzaam op onder de huid. Je lichaam denkt dat bloed hoort daar niet dus die gaat het opruimen.
Hoe wordt een hematoom afgebroken?
Het meest voorkomende hematoom is de gewone ‘blauwe plek’, een zichtbare plek op de huid waar, meestal door uitwendig geweld, een kneuzing van bloedvaatjes is opgetreden zodat bloed in het weefsel is gelekt. Dit wordt door het lichaam weer afgebroken en geresorbeerd.