Hoe komt het dat de Aarde scheef staat?

Hoe komt het dat de Aarde scheef staat?

De rotatieas van de aarde staat scheef t.o.v. het baanvlak van de planeten, de ecliptica. De hoek bedraagt 23,5 graad. Omdat onze planeet bovendien afgeplat is, oefenen de aantrekkingskrachten van zon en maan een koppel uit op de aarde.

Hoe staat de Aarde ten opzichte van het Eclipticavlak?

Omdat de aardas niet loodrecht staat op het eclipticavlak, maar met de verticaal op het eclipticavlak een hoek maakt van ongeveer 23.5°, staat ook de eclipticanoordpool op 23.5° van de hemelnoordpool en maken de ecliptica en de hemelevenaar met elkaar een hoek van 23.5°.

Waar is de kern van de Aarde van gemaakt?

Alles wijst erop dat de binnenkern bestaat uit een nikkel-ijzerlegering met zeer kleine hoeveelheden andere elementen. Omdat de buitenkern minder dicht is dan van puur ijzer verwacht mag worden onder de betreffende omstandigheden wordt aangenomen dat rond de 10% uit lichtere elementen bestaat.

Wat heeft de aarde niet als de aardas recht zou staan?

Allereerst zouden de seizoenen verdwijnen. Maar het verlies van de seizoenen is niet de enige manier waarop een aarde met een rechte as saaier zou zijn. Dag en nacht zouden overal het hele jaar door beide zo’n twaalf uur duren.

Hoe diep is het tot de kern van de aarde?

Solide vanbinnen. Het zijn opnieuw seismologen die ontdekten dat de aardkern uit twee verschillende lagen bestaat: een vloeibare buitenkern op 3000 kilometer diepte en een vaste binnenkern op ongeveer 5000 kilometer.

Wat is het verschil tussen de Hemelevenaar en de ecliptica?

De ecliptica of schijnbare zonneweg is de schijnbare jaarlijkse baan van de zon ten opzichte van de sterren aan de hemelbol. Het vlak van de ecliptica bevat dus zowel het middelpunt van de zon als dat van de aarde. Van de zon uit gezien is de ecliptica de jaarlijkse baan van de aarde om de zon.

Wat zit er in de kern van de aarde?

Het staat nagenoeg vast dat de aardkern grotendeels uit nikkelijzer bestaat. De abrupte grenslaag tussen aardmantel en de aardkern wordt de Wiechert-Gutenbergdiscontinuïteit genoemd. De aardkern wordt verdeeld in een vaste binnenkern en een vloeibare buitenkern.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven