Hoe komt het dat rivieren stromen?

Hoe komt het dat rivieren stromen?

Rivieren kunnen op verschillende manieren ontstaan. Regenwater dat in de grond terecht is gekomen, komt soms weer naar boven en vormt dan een bron of een stroompje. Dit kan uitgroeien tot een brede rivier. Een moeras of een meer kan zo vol raken met regenwater dat er een rivier uit ontstaat.

Waar loopt de Maas?

Plateau de Langres
Maas/Bronnen

Waar stroomt het water het snelst?

In de buitenbocht stroomt ie het snelst. Het zand en grind dat in het water zit, botst daar hard tegen de oever, waardoor er stukken van de oever afbreken. Beetje bij beetje wordt de buitenbocht dus steeds groter. In de binnenbocht gebeurt het tegenovergestelde.

Waar loopt de Maas Nederland?

De Maas komt bij Eijsden Nederland binnen, loopt langs Maastricht, Roermond en Cuijk, en mondt uit in het Hollandsch Diep.

Hoe komen rivieren aan hun water?

Het water komt terecht in de kleine gaatjes (poriën) die tussen de zandkorrels zitten. Hoe kleiner de poriën, hoe moeilijker het rivierwater in de bodem kan zakken. Er kan dus wel wat water uit een rivier weglekken. Maar andersom kan er vanuit de bodem weer water in de rivier terechtkomen.

Hoe zie je erosie terug in het landschap?

Erosie door wind Het zand schuurt langs je heen en dit prikt. In de woestijn is natuurlijk veel zand. Dit zand schuurt tegen alles dat het tegen komt. Je ziet daar bijvoorbeeld rotsen die lijken op bomen, omdat het zand de onderkant van de rotsen heeft weg geschuurd.

Waar loopt de Maas in Belgie?

Vanuit Frankrijk stroomt de Maas bij Givet België binnen. Na het traject door de Belgische Ardennen, waarbij onder andere het water van de zijrivier de Lesse wordt opgenomen, passeert de rivier de stad Dinant. Bij Namen is er een afbuiging in oostelijke richting en stroomt de Maas via Andenne en Hoei naar Luik.

Hoeveel kilometer loopt de Maas door Nederland?

Het beginpunt van de Maas bevindt zich in Noord-Frankrijk, op het Plateau van Langres. Van daaruit stroomt de rivier door België naar Nederland. De totale lengte is 935 kilometer, daarvan stromen er 250 door ons land.

Waar is het debiet het hoogst?

De hoeveelheid water die een rivier afvoert, heet debiet. Debiet wordt gemeten in kubieke meter water per seconde (m3/s). Bij hoogwater is het debiet groot, bij laagwater is het debiet juist laag. Als het debiet het hoogst is, spreekt men van piekafvoer van de rivier.

Wat is het debiet?

Debiet (ook wel flow rate of ‘volumesnelheid’ genoemd) is een natuurkundige grootheid voor een doorstromend medium uitgedrukt als de hoeveelheid van een vloeistof of gas per tijdseenheid.

Waar is de Maas bevaarbaar?

De Maas ontstaat uit twee bronnen op het Plateau van Langres, noordelijk van de stad Dijon in het Franse departement Haute-Marne. De rivier stroomt dwars door de Franse Ardennen en passeert de steden Verdun, Sedan en Charleville-Mézières. Pas na Sedan is de Maas behoorlijk bevaarbaar.

Waar komt het rivierwater vandaan?

Het water in Nederland komt voor het grootste deel uit de rivieren de Rijn en de Maas. De tabel hieronder laat de waterbalans van Nederland zien en het het aandeel van de verschillende bronnen aan die waterbalans. Het water in de rivieren verzamelt zich de stroomgebieden van beide rivieren.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven