Hoe kun je het beste soep weggooien?

Hoe kun je het beste soep weggooien?

Dranken en vloeibare restjes eten mag je wegspoelen, maar vaste etensresten horen in de bak voor gft. Filter vaste etensresten uit saus en soep voor het gft-afval. Water met schoonmaakmiddel mag je door de gootsteen of het toilet spoelen.

Wat wel en niet in het riool?

Eigenlijk is het heel simpel. Alleen de drie p’s mogen in het toilet: plas, poep en wc-papier. Vochtig toiletpapier mag worden doorgespoeld, maar andere vochtige wegwerpdoekjes zoals baby-, meubel-, vloer-, sanitair- make-up, ramen-, huidverzorging-, multi-purpose en kindergezichtdoekjes niet.

Wat komt er in het riool terecht?

Alles wat u in de gootsteen of door de wc spoelt, komt in het riool terecht. Ook verderop in het gemeentelijke riool kunnen allerlei problemen ontstaan, zoals vastgelopen pompen en verstopte roosters. Sommige chemische stoffen, zoals medicijnen en verf, zijn niet of nauwelijks uit het water te verwijderen.

Hoe kun je het beste jus weggooien?

Een restje jus of gestold vet mag bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), eventueel opgedept met keukenpapier of verpakt in een krantenpagina. Spoel olie en vetten niet door de gootsteen, want ze veroorzaken verstoppingen van het riool. Motorolie en smeervet horen bij het klein chemisch afval.

Hoe moet je frituurvet weggooien?

Gebruikt frituurvet kun je terug doen in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Ook bakolie of restjes jus mogen hierbij. De afgesloten verpakking kun je inleveren bij het dichtstbijzijnde afvalbrengstation. Bij sommige supermarkten kun je ook oud frituurvet inleveren.

Wat gebeurt er in het riool?

Vanuit het riool wordt het water naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie gepompt. De bacteriën eten alle viezigheid uit het water op. Het water dat uit de rioolwaterzuiveringsinstallatie komt is schoon, maar niet zo schoon dat je het kan drinken. Het water wordt in een plas, meer of kanaal gedumpt.

Wat doet het riool?

Water dat wegloopt door de gootsteen, toilet en douche komt in het riool terecht, en vervolgens via het riool bij de zuivering van het waterschap. Ook regenwater loopt via de regenpijp het riool in, in een gemend riool samen met afvalwater en in een gescheiden riool via een aparte buis.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven