Inhoudsopgave
Hoe kunt u een testament opstellen?
Door bij een notaris een testament op te stellen, kunt u vastleggen wat er met uw erfenis en nalatenschap moet gebeuren. Iedereen die 16 jaar of ouder is en over zijn verstandelijke vermogens beschikt, kan een testament laten opstellen. Een testament kunt u meermalen tijdens uw leven laten opmaken en wijzigen. Het laatst opgestelde testament telt.
Wanneer is er geen testament?
Als er geen testament is, regelen de erfgenamen samen de erfenis. Zij kunnen dit ook door 1 of meer personen laten doen met een boedelvolmacht. Dit is een verklaring waarin staat wat de gekozen persoon namens de erfgenamen mag doen. Deze persoon kan een erfgenaam zijn, maar dat hoeft niet.
Kan er geen testament worden benoemd?
In een testament kan een executeur worden benoemd om de erfenis te regelen. Is er geen testament? Dan kunnen de erfgenamen de erfenis samen afhandelen of iemand aanwijzen die dat voor hen doet. Komt u er niet uit of meer advies nodig?
Wanneer maken wij geen schenking of testament?
Wanneer wij geen schenking of testament maken, wijst de wet onze erfgenamen aan. De wetgever heeft een rangschikking opgesteld en de erfgenamen ingedeeld in vier orden volgens bloedverwantschap, te weten : alle afstammelingen van de erflater : kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen,
Als er geen testament is, geldt automatisch de wettelijke verdeling van erfenis en nalatenschap. Het is dan aan de twee zussen om te bekijken of ze de erfenis beneficiair aanvaarden of volledig aanvaarden. De keuze is afhankelijk van de vraag of de erfenis per saldo positief is of negatief.
Hoe kan de overledene beschikken over het testament?
Over het resterende deel (het beschikbare deel) kan de overledene beschikken bij (eigenhandig, notarieel of internationaal) testament om de een of andere erfgenaam te bevoordelen, een legaat te vermaken aan een vzw, aan een hulporganisatie… Heeft de overledene geen testament nagelaten? Het testament is een officieel document
Waarom kiezen voor een voorwaardelijk Testament?
De erflater kan kiezen voor een voorwaardelijk testament, ook wel een duaal legaat genoemd, dat fiscaal efficiënt is.
Wat zijn de twee vormen van testamenten?
In België zijn de twee belangrijkste vormen van testamenten de holografische testamenten en de authentieke testamenten. Het authentieke testament is het testament dat door de erflater aan zijn notaris wordt gedicteerd, in aanwezigheid van twee getuigen of een andere notaris. Het is restrictiever, maar biedt meer veiligheid.
Wanneer kan een overledene een testament opmaken?
Als u wilt weten of een overledene een testament heeft gemaakt en waar dat is, kunt u of kan uw notaris contact opnemen met het Centraal Testamentenregister (CTR). In het CTR wordt geregistreerd wie een testament heeft opgemaakt, op welke datum en bij welke notaris. Iedere notaris en kandidaat-notaris kan namens de erfgenamen het CTR raadplegen.
Kan ik vragen over het Centraal Testamentenregister?
Hebt u (specifieke) vragen over een aanvraag of wilt u algemene informatie van het Centraal Testamentenregister, dan kunt u bellen met: 0900 1144114 (25 cent per minuut met een maximum van 12,50 euro). Op werkdagen bereikbaar tussen 9-12 en 13.30-16 uur. Kosten en voorwaarden. De CTR-informatielijn kost 25 cent per minuut.
Hoe maak je een geldig testament?
Hoe maak je een geldig testament? Een testament moet bij een notaris ondertekend worden. Alleen het vastleggen van uitvaartwensen of het verdelen van bepaalde inboedelspullen en sieraden kun je zelf op papier zetten in een codicil. Voor het maken van een testament is het dus nodig om contact op te nemen met een notaris.
Wat is het eigenhandig Testament?
Er zijn drie soorten testamenten. Het eigenhandig testament: volledig met de hand geschreven, gedagtekend en ondertekend door de erflater Het notarieel testament: door de erflater gedicteerd aan de notaris, in aanwezigheid van twee getuigen of een andere notaris.