Inhoudsopgave
Hoe kwamen de inwoners van Leiden van de Spanjaarden af?
Hij had onvoldoende manschappen voorhanden en het Spaanse leger zat te goed verschanst. Willem vroeg zijn broer Lodewijk van Nassau om als afleidingsmanoeuvre met een leger de zuidelijke stad Maastricht aan te vallen, in de hoop zo de Spanjaarden weg te lokken van Leiden.
Wat gebeurt er tijdens het Leidens Ontzet?
Om de Nederlandse Opstand neer te slaan belegert de Hertog van Alva in 1574 Leiden met zijn Spaanse troepenmacht. De uitgehongerde bevolking is wanhopig en een overgave lijkt niet ver weg. Deze opstand staat bekend als de Tachtigjarige Oorlog en duurde van 1568 tot 1648. …
Wat is het doel van Alva en generaal Valdes met het omsingelen van Leiden?
Koning Filips II geeft generaal Valdez de opdracht de opstandige steden te heroveren. Maar bij de aanval op Haarlem en Naarden sneuvelen veel van zijn soldaten. Bij Leiden probeert Valdez een nieuwe tactiek. Zijn leger belegert en omsingelt de stad.
Waar kwamen de Geuzen Leiden binnen?
De geuzen trokken de stad via het Vliet binnen en hadden haring en wittebrood meegenomen, om de ergste honger van de bevolking te ledigen. Een dag later bezocht Willem van Oranje stad. Hij liet zich kritisch uit over de stadsbestuurders die nagelaten hadden de stad goed te bevoorraden.
Waarom eten Leidenaren hutspot?
Hutspot is onlosmakelijk verbonden met Leidens Ontzet. De hutspot die in 1574 werd gevonden in een achtergelaten metalen kookpot, redde de hongerige Leidenaren van de hongersnood. ‘Terwijl de Leidenaren in 1574 door ziekte en ondervoeding stierven, aten de Spaanse soldaten in hun kampen rond de stad hun buiken rond.
Wat eet ze bij Leidens Ontzet?
Hutspot wordt jaarlijks traditiegetrouw op 3 oktober in Leiden gegeten ter ere van het Leidens ontzet. Na de 80-jarige oorlog vluchtten de Spanjaarden uit de bezette stad. Ze moeten haastig zijn vertrokken, want op de schans stond nog een pot met wortelen, uien, vlees en pastinaken op het vuur.
Welke maatregelen nam Alva?
De hertog van Alva slaagt erin verschillende delen van de Nederlanden te heroveren. In 1572 bepaalt koning Filips II dat Medina Celi hem moet opvolgen als landvoogd. Alva doet hierna nog één poging de afgevallen steden in het noorden tot gehoorzaamheid te dwingen. In oktober 1573 vraagt hij echter ontslag aan.
Waar komen de watergeuzen vandaan?
Deze bannelingen en oproerlingen waren vermengd met dieven en avonturiers. De bemanning was veelal afkomstig uit Holland en Zeeland, wat te verklaren is door de natuurlijke vertrouwdheid van deze gewesten met de zeevaart. Het leeuwendeel van hen was verbannen of voortvluchtig.
Waarom haring en wittebrood?
Het verwijst naar het einde van het Spaanse beleg van de stad op 3 oktober 1574, waarbij de bevrijders, de Watergeuzen, via de Vliet de stad binnen voeren om vervolgens haringen en wit brood uit te delen aan de hongerige Leidenaren. Een ander traditioneel gerecht dat tijdens Leidens Ontzet wordt gegeten is hutspot.