Inhoudsopgave
Hoe laat je een lampje branden met een citroen?
Hoe doe je het?
- Steek het koper van elke elektriciteitsdraad door het gaatje van een krokodillenklem.
- Wikkel de rest van het koper om de klem.
- Maak een sneetje in elke citroen.
- Steek de munten in de sneetjes.
- Druk in elke citroen ook een spijker (de spijkers en de munten mogen elkaar niet raken!)
Hoe werkt een Citroenbatterij?
Door de zure eigenschappen van een citroen (of citrusvrucht) is het mogelijk om een spanning op te wekken met behulp van 2 elektroden bestaande uit 2 metalen die samen een REDOX koppel vormen. Op deze manier ontstaat er een “stroom” van elektronen waardoor er een spanning ontstaat.
Hoe laat je een lamp branden?
Een lamp gaat bijvoorbeeld pas branden als er elektriciteit door de lamp heen stroomt. Op het moment dat de stroomkring onafgebroken van plus naar min kan stromen werkt de stroomkring. Dit noemt men een gesloten stroomkring. In zo’n gesloten stroomkring bewegen de elektriciteitsdeeltjes zich continu.
Hoe maak je een eigen batterij?
Om zelf thuis je eigen batterij te maken heb je slechts twee verschillende soorten metaal, elektriciteitsdraad en wat geleidend materiaal nodig. Veel huishoudelijke spullen kunnen als de geleider fungeren waarin je de metalen stopt, zoals een zoutoplossing, een citroen en zelfs aarde.
Hoe werkt een Aardappelbatterij?
Dat werkt als volgt: De elektronen van het zink binden zich aan de protonen uit de aardappel. Vanuit de tweede aardappel gaan de elektronen naar de klok (of LED of een ander voorwerp dat op anderhalve volt loopt), zodat deze werkt. Dan gaan ze weer terug naar de spijker en is de stroomkring rond.
Hoe zorgen de citroenen voor een bepaalde spanning?
Door de zure eigenschappen van een citroen (of citrusvrucht) is het mogelijk om een spanning op te wekken met behulp van 2 elektroden bestaande uit 2 metalen die samen een REDOX koppel vormen. De elektronen van de oxidator komen vrij en migreren naar de reductor.
Wat heeft een lamp nodig om te branden?
In de gloeidraad van een gloeilamp leveren deze botsingen genoeg energie om de draad zo warm te maken dat deze gaat gloeien. Als we meerdere lampjes op een spanningsbron aansluiten, dan kunnen we dat op verschillende manieren doen. Linksonder zien we de zogenaamde serieschakeling.
Hoe test je een lampje?
De meest makkelijke spanningstester is gebruik te maken van de lampjes die je in huisjes kunt bouwen. Ze kosten (ongeveer) één Euro, en zijn te koop in een driepoot en een tweepoot versie. Haal gewoon de isolatie van de draden af, en draai die om twee pootjes. Klaar is je testlamp!