Hoe lang bestaat karton?

Hoe lang bestaat karton?

Papier en karton kennen een lange geschiedenis. De geschiedenis van papier (en karton) zoals wij dat vandaag de dag kennen, begint circa 2000 jaar geleden in China. Via Arabieren en Spanjaarden kwam de kunst van het papier maken naar Nederland. In de 19e eeuw werden houtvezels de belangrijkste grondstof voor papier.

Wat is een Processtof?

Tijdens het productieproces kunnen vezels samenklonteren. Bij was- en ontinktingsprocessen zorgen deze middelen ervoor dat losgekomen inktdeeltjes zich niet weer aan de vezels of aan elkaar hechten.

Wat is het verschil tussen papier en karton?

Papier is wanneer het materiaal een gewicht heeft van 16 gram per m2 tot 179 gram per m2. Karton is wanneer het materiaal een gewicht heeft van 180 gram per m2 tot 600 gram per m2. Dik Karton noemen ze het wanneer het boven de 600 gram per m2.

Waar is karton van gemaakt?

Vooral oud papier wordt nu als grondstof voor karton gebruikt. Vouwkarton wordt gemaakt van oud papier, populieren- en dennenhout en heeft een basismassa tussen 200 en 600 g/m2. Vouwkarton kan worden gevouwen om er bijvoorbeeld doosjes van te maken.

Welke elementen zitten er in papier?

Celstof, water en waterstofbruggenBewerken Het minste waaruit een papier moet bestaan, is celstof en water. Zonder water zouden de papiervezels zich niet goed met elkaar verbinden.

Wie heeft karton uitgevonden?

Cai Lun
Papier/Uitvinders

Hoe sterk is karton?

Karton heeft als belangrijkste eigenschap dat het licht maar ook sterk is. In een goede opbouw is karton net zo sterk als hout.

Is karton sterk?

Karton heeft als belangrijkste eigenschap dat het licht maar ook sterk is.

Waar worden kartonnen dozen van gemaakt?

Hoe heet dat hele dunne papier?

Cellofaan – Een dunne, transparante film gemaakt van cellulose. Cellofaan is glanzend en transparant. Het is vochtdicht en soms gekleurd.

Waar komt het meeste karton vandaan?

Tussen 1870 en 1970 werd het in Nederland geproduceerd in de noordelijke provincies Groningen en Friesland en in de aangrenzende Duitse provincies (waaronder in de stad Leer). Bij strokarton is de vezel nog zichtbaar aanwezig. Vooral oud papier wordt nu als grondstof voor karton gebruikt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven