Hoe lang duurt een PET CT scan?

Hoe lang duurt een PET CT scan?

Hierna wordt de scan gemaakt waarbij u op een onderzoekstafel ligt die door de scanner schuift. Tijdens het maken van de scan is het van belang dat u goed stil ligt. De scan duurt ongeveer 30 minuten. De totale duur van het onderzoek is ongeveer twee uur.

Wat doet een PET CT?

De afkorting ‘PET’ staat voor ‘positron emissie tomografie’. Een PET-scan doen we om te zien of iemand een bepaalde aandoening heeft. Zoals kanker of een ontsteking van bijvoorbeeld het hart of de lymfeklieren. We gebruiken daarbij een tracer, een radioactieve stof die wordt opgenomen door het lichaam.

Hoe gaat een Petscan in zijn werk?

Bij een PET-scan wordt licht radioactieve glucose (suiker) ingespoten en met een scanner een computerbeeld gemaakt van de plaatsen in het lichaam waar de stof zit. Kwaadaardige cellen zijn namelijk heel actief en hebben een hoger energieverbruik – ze hebben dus meer brandstof (of glucose) nodig.

Wat zijn de kosten van een PET scan?

De kosten komen op ongeveer € 1

Wat is het verschil tussen een PET-scan en CT scan?

Een CT-scanner geeft via röntgenstraling informatie over de structuur van weefsels. Een PET-scan brengt juist de stofwisseling van weefsels in beeld. Met de PET/CT-scan kan zowel de aard als de plaats van de afwijking nauwkeurig worden vastgesteld.

Hoeveel PET scans in Nederland?

Het aantal positron-emissie-tomografiescanners (PET) in Nederland is in vijf jaar tijd drastisch toegenomen van drie naar 25. Dit blijkt uit een inventarisatie van ZonMw naar de beschikbaarheid van PET-scanners.

Hoe schadelijk is een PET-scan?

Bij een PET-scan krijg je dus een radioactieve stof in je lichaam. Dat klinkt heel gevaarlijk, maar dat valt mee. Er zijn verschillende vormen van radioactieve straling. De radioactieve stoffen die bij een PET-scan worden gebruikt, produceren de minst gevaarlijke vorm van radioactieve straling, namelijk gamma-straling.

Wat is een PET-scan van de longen?

Om de diagnose kanker te kunnen stellen maken artsen vaak gebruik van een PET-scan. Tijdens dit beeldvormende onderzoek wordt een radioactieve stof gebruikt. Een PET-scan (Positron Emissie Tomografie) is een vorm van nucleair beeldvormend onderzoek.

Welk ziekenhuis heeft een PET-scan?

Het Martini Ziekenhuis is een van de ziekenhuizen in Nederland die zo’n PSMA PET-scan kan maken. Met deze nieuwe techniek kunnen we nog eerder en beter zien wat er precies aan de hand is. En daarna ook de beste behandeling met u kiezen.

Hoe lang wachten uitslag PET-scan?

De uitslag van het onderzoek is niet direct bekend. De afdeling Nucleaire geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek naar uw behandelend arts, die u erover zal informeren.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven