Inhoudsopgave
Hoe lang in het ziekenhuis na stamceltransplantatie?
Afhankelijk van de soort stamceltransplantatie verblijft u nog enkele dagen tot meer dan een maand in het ziekenhuis. De eerste periode na de stamceltransplantatie ervaren veel patiënten als een zware tijd. Er is sprake van bijwerkingen van de intensieve behandeling met chemotherapie en/of radiotherapie.
Hoe lang bestaat stamceltransplantatie?
Stamcellen kunnen verschillende typen bloedcellen maken en zorgen voor herstel van het beenmerg. Voor 2004-2006 werden de benodigde stamcellen vooral uit het beenmerg gehaald: een beenmergtransplantatie. Sinds 2008 gebeurt dat alleen nog bij uitzondering.
Welke chemo bij stamceltransplantatie?
Stamcellen bevinden zich normaal gesproken alleen in het beenmerg en niet in het bloed. Chemotherapie gevolgd door injecties met een groeifactor (G-CSF of filgrastim) stimuleren de aanmaak van stamcellen en vervolgens de verplaatsing van het beenmerg naar het bloed. Dit proces heet stamcelmobilisatie.
Hoe lang duurt stamceltherapie?
De donorstamcellen worden na de afname bewerkt in het stamcellaboratorium. Dezelfde dag of de dag erna krijgt u de stamcellen toegediend (de allogene stamceltransplantatie). Deze toediening gebeurt als een gewone bloedtransfusie en duurt een half uur tot maximaal 4 uur.
Hoe gaat stamceltherapie?
Het lijkt op een gewone bloedtransfusie en neemt ongeveer een half uur in beslag. Als het goed is, vinden de stamcellen via de bloedbaan hun weg naar het beenmerg in de botten en gaan bloedcellen aanmaken. Als de transplantatie is gelukt duurt het meestal 14 dagen voordat de stamcellen aanslaan.
Waarom chemo voor stamceltransplantatie?
Voorafgaand aan de infusie van de stamcellen krijgt de patiënt chemotherapie en immuunremmers om plaats te maken voor de donorcellen in het beenmerg en tevens de zieke cellen zoveel mogelijk op te ruimen.
Wie komt in aanmerking voor stamceltransplantatie?
Bij leukemie, lymfeklierkanker of andere kanker in de beenmergcellen komt stamceltransplantatie vaak in beeld. Maar ook bij andere soorten kanker kan een stamceltransplantatie een optie zijn. Bij de volgende vormen van kanker kan een stamceltransplantatie mogelijk zijn: acute lymfatische leukemie.
Wat na een stamceltransplantatie?
Herstel na een stamceltransplantatie Als de transplantatie lukt, duurt het meestal tien tot veertien dagen voordat de stamcellen aanslaan. Daarna verschijnen er weer nieuwe witte bloedcellen en begint het herstel van de afweer. Tot die tijd is het een moeilijke, zware periode, die wel wordt aangeduid als de ‘dip’.