Inhoudsopgave
- 1 Hoe lang moet een medisch dossier bewaard blijven?
- 2 Hoelang moet een cliëntendossier normaal gesproken bewaard worden?
- 3 Wie is eigenaar van het medisch dossier?
- 4 Kan ik mijn eigen medisch dossier inzien?
- 5 Hoe lang moet psycholoog dossier bewaren?
- 6 Wie is verantwoordelijk voor medisch dossier?
- 7 Kan je je eigen medisch dossier inzien?
Hoe lang moet een medisch dossier bewaard blijven?
Uw arts moet uw medische dossier minstens 20 jaar bewaren. Die termijn geldt vanaf de laatste wijziging in uw dossier.
Hoelang moet een cliëntendossier normaal gesproken bewaard worden?
De huidige bewaartermijn van cliëntdossiers is 15 jaar, ingaand na afloop van de behandeling. Deze termijn geldt voor gegevens die verband houden met de gezondheid. Het gaat dan bijvoorbeeld om behandelgegevens van paramedici, psychologen, orthopedagogen die van belang zijn voor goede zorg en ondersteuning.
Wie heeft toegang tot mijn medische gegevens?
Uw zorgverlener mag uw medisch dossier inzien en gegevens uit uw medisch dossier bij een ander opvragen. Ook mag hij die gegevens met uw toestemming delen. Soms is hij verplicht uw gegevens te delen en is uw toestemming niet nodig.
Wie is eigenaar van het medisch dossier?
Noch een arts van het ziekenhuis, noch een patiënt heeft het juridisch eigendom van een medisch dossier. Het ziekenhuis is wel eigenaar van de gegevensdrager (de computer of het papieren dossier). Doordat de patiënt geen eigenaar is van het medisch dossier, kan hij het dossier ook niet opeisen.
Kan ik mijn eigen medisch dossier inzien?
U heeft het recht om uw medisch dossier in te zien of een kopie ervan te krijgen. Dat kan ook digitaal, bijvoorbeeld via een PDF op een USB-stick. Ook heeft u het recht om te weten wie er in uw dossier heeft gekeken (logging).
Hoe lang moet je patiënt gegevens bewaren?
De hoofdregel is dat een zorgverlener uw medisch dossier 20 jaar moet bewaren. Te rekenen vanaf het tijdstip waarop de laatste wijziging in het dossier heeft plaatsgevonden. Dit is bepaald in de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO). Maar soms moet uw dossier langer of juist korter worden bewaard.
Hoe lang moet psycholoog dossier bewaren?
Gegevens worden niet langer bewaard dan nodig voor het doel van het psychodiagnostisch onderzoek of voor zover daar wettelijke regels voor gelden. De Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) kent een algemene wettelijke bewaartermijn van 15 jaar voor een dossier, waarna het moet worden vernietigd.
Wie is verantwoordelijk voor medisch dossier?
Op grond van de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) zijn zorgverleners verplicht een medisch dossier bij te houden.
Hoe kan ik mijn zorgdossier inzien?
Het is mogelijk om uw medisch dossier online te bekijken. In uw medisch dossier staan onder andere het advies van de huisarts, uitslagen van onderzoeken en de medicijnen die u gebruikt. U kunt deze gegevens bekijken via online portaal gezond.nl.
Kan je je eigen medisch dossier inzien?
Je hebt recht om je medisch dossier in te zien of op te vragen als je dat wil. Vaak kun je het dossier bekijken via het patiëntenportaal van de zorgverlener. Of je ontvangt een (digitale) kopie van je medisch dossier. Per 1 juli 2020 geldt de wet dat iedereen zijn dossier kosteloos digitaal mag inzien.