Hoe lang moet je in Nederland wonen om Nederlander te worden?

Hoe lang moet je in Nederland wonen om Nederlander te worden?

Er zijn verschillende manieren om Nederlander te worden: automatisch door geboorte als bij de geboorte 1 van uw ouders Nederlander is, adoptie of erkenning. Of via een procedure (optie of naturalisatie). Buitenlanders kunnen na 5 jaar legaal in Nederland wonen het Nederlanderschap aanvragen.

Is een dubbele nationaliteit in Nederland toegestaan?

Sinds 6 januari 2014 wordt als iemand de Nederlandse nationaliteit heeft, een of meer andere nationaliteit(en) niet meer opgenomen in de bevolkingsregistratie. Heeft u naast de Nederlandse nationaliteit ook een 2e nationaliteit? Dan komt die 2e nationaliteit niet meer in het bevolkingsregister als u zich inschrijft.

Hoeveel paspoort mag een Nederlander hebben?

Ook als het om 1 of 2 ouders uit het buitenland gaat. Een kind kan dan 2 of 3 nationaliteiten hebben. Sommige landen hebben de regel dat een kind bij de geboorte de nationaliteit van beide ouders krijgt, als de ouders een verschillende nationaliteit hebben. In dat geval heeft het kind 2 nationaliteiten.

Kan ik mijn Nederlandse nationaliteit automatisch verliezen en hoe voorkom ik dat?

Als u alleen de Nederlandse nationaliteit heeft, raakt u deze nooit automatisch kwijt. U kunt wel uw Nederlandse nationaliteit automatisch kwijtraken als u een andere nationaliteit aanneemt of als u een dubbele nationaliteit heeft. De overheid kan ook uw Nederlanderschap actief intrekken.

Wat heb ik nodig om Nederlandse nationaliteit aan te vragen?

Voor naturalisatie gelden deze voorwaarden:

  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U kunt uw identiteit en nationaliteit bewijzen met geldige documenten.
  • U woont 5 jaar of langer onafgebroken met een geldige verblijfsvergunning in het Koninkrijk der Nederlanden.

Welke landen staan dubbele nationaliteit toe?

Een aantal landen kent staatsburgerschap toe als men in dat land geboren is, ongeacht de nationaliteit van de ouders (bijvoorbeeld Canada en de Verenigde Staten). Een bijzonder geval is de republiek Ierland, dat het staatsburgerschap toekent als men op het eiland Ierland geboren is, dus inclusief Noord-Ierland.

Kan ik als Belg dubbele nationaliteit hebben?

Een persoon kan de dubbele nationaliteit of zelfs meer nationaliteiten bezitten. Er bestaan drie categorieën: Belgen die een vreemde nationaliteit van rechtswege bezitten. Vreemdelingen die vrijwillig de Belgische nationaliteit hebben verkregen en die hun oorspronkelijke nationaliteit behouden.

Hoe raak je je Nederlandse nationaliteit kwijt?

U verliest uw Nederlandse nationaliteit als u een Verklaring van afstand (van uw Nederlandse nationaliteit) aflegt. U bent dan geen Nederlander meer. Voor de Nederlandse wet bent u dan een vreemdeling. Het doen van de verklaring kan bij uw gemeente of de Nederlandse ambassade in het land waar u woont.

Kan ik mijn Nederlandse nationaliteit behouden?

Nederlandse nationaliteit behouden Volgens de huidige wetgeving behoudt u de Nederlandse nationaliteit, als u steeds op tijd het Nederlandse paspoort verlengt of een verklaring van Nederlanderschap aanvraagt. Vanaf de dag dat u het paspoort (of verklaring) ontvangt, gaat een nieuwe periode van 10 jaar in.

Wat heb ik nodig om Nederlandse paspoort aan te vragen?

Welke documenten nodig voor Nederlander te worden?

Voor uw aanvraag naturalisatie moet u een aantal officiële documenten hebben: geldig paspoort. geldige verblijfsvergunning. geboorteakte uit uw eigen land.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven