Inhoudsopgave
Hoe loopt de riolering onder mijn huis?
Meestal ligt het riool buiten vlak bij je voordeur. Heb je een luik bij je deur? Als je dit opent, zie je één of twee buizen. Deze buis (of buizen) lopen van onder je huis door je tuin of onder je oprit naar de weg.
Waar vind ik mijn rioolaansluiting?
Vaak kunt u de ligging van de riolering vinden op de bouwtekening van uw huis. Eventueel is deze ook opvraagbaar bij de gemeente. De ligging van de rioolaansluiting op gemeentegrond is bij de gemeente opvraagbaar, omdat alleen de gemeente (of in opdracht) in de openbare ruimte mag graven.
Hoe weet ik of mijn woning is aangesloten op de riolering?
Om na te gaan of er al riolering in je straat ligt of nog komt, kun je de cluster (zone of gebied) van jouw gebouw raadplegen op de zoneringsplannen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Die geven voor elke woning weer welke maatregelen je moet treffen.
Hoe diep Erfscheidingsput?
Het putje zit onder de grond, vaak 0,7 tot 1,30 meter diep. De ligging van de erfscheidingsput kan op de bouwtekening van uw woning staan.
Waar loopt hemelwaterafvoer?
Een hemelwaterafvoer zit vaak aan de buitenkant van de woning bevestigt in de vorm van een regenbuis, maar een hemelwaterafvoer kan ook via de binnenkant (inpandig) van de woning naar buiten lopen.
Wat is een Erfscheidingsput?
Een erfscheidingsput dient ter controle van verstoppingen in het riool op de erfafscheiding. Daarom wordt een erfscheidingspunt ook wel als laatste controleput van de huisaansluiting gezien. Een erfscheidingsput dient namelijk op ongeveer een halve meter binnen de perceelgrens te worden geïnstalleerd.
Wat betekent niet aangesloten op riolering?
Dat een woning niet aangesloten is op de riolering hoeft op zich geen probleem te zijn. Er zijn ook andere manieren om afvalwater te zuiveren, via een individuele behandeling van afvalwater (IBA). Zo’n IBA kan een septische put zijn, maar ook bijvoorbeeld een rietveld dat het water zuivert.
Wat als er geen riolering is?
In afwachting van riolering in de straat kan je op de rooilijn beide leidingen tijdelijk opnieuw samenbrengen totdat gescheiden aansluiting mogelijk is. Uiteraard ben je niet verplicht om je regenwater naar de straat af te voeren.
Welke diameter pvc buis zijn er?
Bij PVC Online vindt u pvc buizen met een diameter vanaf 32 mm tot 500mm, maar de meest gebruikte diameters voor in huis zijn 40mm, 50mm 110mm en 125mm.
Welke diameter pvc buis?
Wilt u weten wat de maat is van de binnenzijde van de PVC buis? Dan neemt u de buitenmaat – 2x de wanddikte. Dus u heeft bijvoorbeeld een maat PVC buis van 32 mm diameter met een wanddikte van 3,0 mm. Dan is de diameter van de binnenkant 32-2×3= 26 mm.