Hoe meet je akoestiek?

Hoe meet je akoestiek?

De akoestiek in een ruimte kan je zelf meten met simpelweg een iPhone app of professioneel meten met behulp van akoestische meetsoftware zoals Room EQ wizard. Voor een professionele meting heb je nodig: een microfoon, speakers, en een laptop om de software op te draaien.

Hoe nagalmtijd meten?

Net zoals veel andere geluidsaspecten kunnen we nagalmtijd in een ruimte meten. Dit doen we met speciale meetapparatuur en een geluidsbron. Gemiddeld genomen bestaat de meetapparatuur uit een geijkte geluidsmeter en een zeer gevoelige microfoon. Voor de geluidsbron zijn er diverse mogelijkheden.

Wat is een NRC waarde?

De NRC Waarde, ook wel Noise Reduction Coëfficient genoemd, is de technische benaming voor een waarde die duidelijk maakt hoeveel geluid een materiaal absorbeert. Hoe hoger de waarde, hoe beter een akoestisch paneel het geluid absorbeert. Er zijn diverse akoestische oplossingen te vinden in de markt.

Wat is akoestisch materiaal?

De term ‘akoestisch materiaal’ wordt gebruikt voor materialen die speciaal ontwikkeld zijn om de akoestiek te verbeteren. Klinkt logisch. Er is echter onderscheid te maken in akoestisch materiaal, isolatie en ontdreuning.

Wat is Absorptiewaarde?

De kwaliteit van akoestisch materiaal wordt bepaald door zijn absorptiewaarde. Die waarde geeft aan hoeveel van de geluidenergie per vierkante meter wordt geabsorbeerd. De meest ideale waarde is 1, wat overeenkomt met 100% absorptie. In de akoestiek heet dit ook wel een ‘open raam’.

Welk materiaal dempt geluid?

Steenwol is een isolatiemateriaal dat ook voor geluidsisolatie zeer geschikt is. De geluidsisolerende en geluidsabsorberende eigenschappen van steenwol verbeteren de akoestiek in een ruimte. Zo kan ongewenst geluid binnen- of buitengesloten worden.

Wat is geluidswaarde?

Een decibel, afgekort als dB(A), is een maateenheid om aan te geven hoe hard een geluid is. Mensen kunnen geluiden horen tussen de 0 decibel en de 140 decibel. 0 decibel wil niet zeggen dat er dan geen geluid is, alleen kunnen wij mensen het niet horen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven