Hoe noem je servies op een boot?

Hoe noem je servies op een boot?

Kommaliewant, kommaliewand of komaliewant is de benaming voor alle stenen borden, schalen, kopjes, schotels, bestek en overig serviesgoed aan boord van een schip. Het woord is in Nederland tenminste bekend sinds 1618 (cocxcamaillewant).

Wat is een commandeur?

Commandeur is een oorspronkelijk door Nederlanders bedachte rang, die bij de Nederlandse marine al vanaf de zestiende eeuw voorkomt. Zo werd de bevelvoerend officier van een klein schip een tijdlang commandeur genoemd en werd de rang ook gebruikt voor de bevelvoerder van een klein eskader.

Wie bestuurt het schip?

De gezagvoerder aan boord van een binnenvaartschip is degene die verantwoordelijk is voor de veilige vaart. In de praktijk is dat altijd een kapitein of schipper. In de continuvaart varen dus meerdere kapiteins of schippers aan boord, waarvan er op een bepaald moment altijd maar één als de gezagvoerder optreedt.

Hoe noem je borden en bestek?

Verzamelnaam voor voorwerpen die worden gebruikt voor het opdienen van eten aan tafel, met inbegrip van verschillende soorten borden, bestek, potten en pannen, schalen en accessoires zoals onderzetters en servetringen, die niet persé tot het serviesgoed behoren.

Wat behoort tot servies?

Serviesgoed. Serviesgoed is de verzamelnaam voor alle eetgerei, uitgezonderd het bestek, dat van porselein, aardewerk of een ander materiaal is gemaakt. Borden en bekers tellen onder het serviesgoed, de glazen daarentegen niet.

Wat is een Commandeurswoning?

Een Commandeurswoning is de woning van een kapitein van de walvisvaart of van de koopvaardij. In de zeventiende en achttiende eeuw bewoonden zij de waddeneilanden Ameland, Terschelling en Texel. Maar ook aan het vaste land in Den Helder, Huisduinen en De Rijp woonden destijds veel Commandeurs.

Wat is een schout bij nacht?

De schout-bij-nacht (of in vroeger eeuwen achteradmiraal) is bij de Koninklijke Marine een vlagofficier de derde in rang na luitenant-admiraal en viceadmiraal.

Wat hoort bij een schip?

Een schip is een vervoermiddel voor transport over wateroppervlakken….Bepalende factoren bij het ontwerp van een schip zijn:

  • type schip;
  • snelheid;
  • draagvermogen;
  • ruiminhoud;
  • soort voortstuwing;
  • actieradius;
  • aantal passagiers;
  • beperkingen in afmetingen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven