Hoe noemen we een reactie waarbij kleinere moleculen tot een groter molecuul worden gevormd?

Hoe noemen we een reactie waarbij kleinere moleculen tot een groter molecuul worden gevormd?

Een condensatiereactie is een reactie waarbij twee moleculen samen één groter molecuul vormen onder afgifte van een klein molecuul, vaak water.

Kun je watermoleculen opsplitsen in kleinere deeltjes?

Uiteindelijk heb je nog maar één waterdeeltje over. Dat ene deeltje heeft nog steeds de eigenschappen van water. Maar als je dat deeltje nu nóg kleiner gaat maken, is het géén water meer! Het allerkleinste deeltje van een bepaalde stof noemen we een molecuul.

Hoe klein is een molecuul?

De afmetingen van moleculen liggen in de orde van nanometers (1 nm = 1 × 10−9 m, één miljoenste millimeter). Het woord molecuul is afgeleid van het Latijnse molecula (‘kleine massa’).

Welk molecuul kan als monomeer dienen in een polymerisatie reactie?

Voor condensatiepolymerisatie zijn twee groepen nodig: vaak zijn dit zuren, alcoholen en aminen. Zo ontstaan er bijvoorbeeld esterbindingen tussen een alcohol- en zuur-monomeer, met als extra reactieproduct water. Deze ketens monomeren met esterbindingen wordt dan een polyester genoemd.

Hoe heet de reactie waarmee 2 moleculen gekoppeld worden?

Bij condensatie-polymerisatie reageren twee functionele groepen van twee respectievelijke monomeren met elkaar, zodat deze twee moleculen aan elkaar worden gekoppeld tot een dimeer.

Hoeveel atomen in een glas water?

In principe is dat zo, maar het probleem is dat zelfs voorwerpen die voor ons klein zijn een onvoorstelbaar groot aantal atomen bevatten. Een glas water bevat ongeveer 1025 (1 met 25 nullen) watermoleculen, elk een collectie van 3 atomen.

Waaruit is een watermolecuul opgebouwd?

Moleculen zijn op hun beurt weer opgebouwd uit atomen. Het watermolecuul is opgebouwd uit drie atomen, namelijk één zuurstofatoom en twee waterstofatomen. Het symbool voor water in de scheikunde is H2O, waar de H2 staat voor twee waterstofatomen, en de O voor het zuurstofatoom.

Wat is de kleinste molecuul?

De kleinste moleculen bestaan uit twee atomen. Een voorbeeld is het zuurstofmolecuul O2 dat zich in de atmosfeer bevindt en dat wij inademen, het is opgebouwd uit twee zuurstofatomen (O). Maar moleculen kunnen ook enorm groot worden: een DNA-molecuul kan bijvoorbeeld vele honderden miljoenen atomen bevatten.

Hoe groot is een Rookdeeltje?

Roetdeeltjes zijn maximaal 5 micrometer. Ze bestaan voornamelijk uit koolstof en ontstaan bij onvolledige verbranding. Rookdeeltjes zijn 0,01 tot 1 micrometer in diameter.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven