Inhoudsopgave
Hoe ontstaat hunebed?
Tijdens een ijstijd (150.000 jaar geleden) schuiven enorme keien in gletsjers vanuit Scandinavië naar de Lage Landen. Het ijs smelt en de keien blijven achter. Daar worden later stenen grafkelders van gemaakt. Men denkt dat bij de bouw van de hunebedden boomstammetjes zijn gebruikt waar de keien overheen konden rollen.
Waar komen hunebedden in voor?
In Nederland worden ze vooral gevonden in Drenthe, veelal op de Hondsrug. Ze zijn gebouwd tussen 3350 en 3050 v. Chr., in de meest westelijke uitloper van het territorium van de trechterbekercultuur. In totaal zijn er daar 52 hunebedden bewaard gebleven in Nederland.
Wat is een hunebed betekenis?
De hunebedbouwers bouwden prachtige graven voor hun doden: de hunebedden. De hunebedden zijn stenen grafkamers in Noord-Nederland (in het bijzonder Drenthe) waarin meerdere mensen werden begraven. De overledenen kregen eten en drinken in potten mee, maar ook gereedschap, wapens en sieraden.
Wie heeft de hunebedden gebouwd?
De hunebedden zijn gebouwd door de mensen van de Trechterbekercultuur in de Nieuwe Steentijd (3400 – 2850 voor Chr.), het waren jagers-verzamelaars-boeren. Deze boeren in Noord-Nederland waren grotendeels afhankelijk van de jacht en het verzamelen. Verzamelen was heel belangrijk voor de hunebedbouwers.
Hoe kwamen de stenen waar een hunebed van gemaakt is in Nederland terecht en waar komen die keien vandaan?
De hunebedstenen zijn hier gebracht door de ijskap in de een na laatste ijstijd (zo’n 150.000 jaar geleden) vanuit Skandinavie naar het noorden van Nederland, dus ook Drenthe. Alle stenen in Drenthe hebben deze reis gemaakt, van het gebied Zweden, Finland en Denemarken naar hier.
Waarom staan er alleen hunebedden in Drenthe?
Waarom zijn er zoveel hunebedden in Drenthe? Op de plekken waar stenen te verkrijgen waren, bouwden ze hunebedden op hogere plaatsen in het landschap. Op de Hondsrug liggen de meeste hunebedden, omdat dit hoger ligt en de stenen zijn makkelijk te verzamelen.