Hoe ontstaat mistletoe?

Hoe ontstaat mistletoe?

De plant groeit in loofbomen of misschien beter óp loofbomen, want de maretak boort zijn wortels in de takken van allerlei bomen tot in de vaten die water en de mineralen vanuit de wortels naar de bladeren moeten brengen. Een deel van deze voedingsstoffen wordt door de maretak afgetapt en gebruikt voor de eigen groei.

Wat doet maretak met je?

De maretak stimuleert het immuunsysteem en stabiliseert het DNA in de mens. De Maretak werkt op allerlei vormen van kanker maar heeft ook een preventieve werking, tegen voorstadia van kanker. Zo’n bijzondere plant vergt ook een bijzondere bereiding.

Is maretak schadelijk?

Maretak heeft de reputatie een zeer giftige plant te zijn. Maretak bevat giftige eiwitten die men viscotoxines noemt. Deze eiwitten bevinden zich in de bladeren en de takken van de plant. De bessen zouden geen viscotoxines bevatten en zouden daarom minder giftig zijn.

Waarom is een maretak een halfparasiet?

Dat maretak een halfparasiet is, betekent dat de plant weliswaar zijn eigen bladgroen vormt, en dus zelf energie kan opnemen uit zonlicht en organische stoffen kan vormen, maar dat hij voor water en mineralen, anorganische voedingsstoffen wel afhankelijk is van zijn gastheer.

Hoe komt een maretak in een boom?

Vogels (vooral lijsters) die een bes plukken en opeten (voor hen is de plant niet giftig), worden opgescheept met een plakkerig zaadje aan hun snavel. Zo komt het zaad op een nieuwe plek terecht en kan het beginnen groeien. Omwille van zijn kleverige bessen, wordt maretak ook wel ‘vogellijm’ genoemd.

Wat is de mistletoe?

De maretak werd aan de balken van stallen gehangen en diende om de mare te verjagen en zo het vee vruchtbaar te houden. Bij de Kelten en Germanen was de maretak een heilige plant die in hun magische vruchtbaarheidsrituelen een belangrijke rol speelde.

Wat is de bedoeling van een mistletoe?

De maretak wordt ook mistletoe, mistel of vogellijm genoemd. De Engelse naam ‘mistletoe’ is een samenvoeging van twee Angel-Saksische woorden, het woord ‘mistel’, dat ‘mest’ betekent, en het woord ’tan’, dat takje betekent. In feite betekent ‘mistletoe’ dus ‘poep op een tak’. Niet heel romantisch!

Is maretak giftig voor honden?

Ook wel bekend als de Mistletoe, is zeer giftig voor uw hond of kat. Als uw hond of kat de witte besjes in neemt dan gaan ze speekselen, krijgen ze diarree, gaan ze braken en krijgen zenuwstoornissen. Als er een grote hoeveelheid wordt ingenomen kan het zelfs dodelijk zijn.

Is Mistletoe giftig?

Maretak als voedsel, maar giftig Maretak bevat giftige stoffen in de takken en de bladeren van de plant, maar de bessen bevatten deze gifstoffen niet (Antigifcentrum). Een bes eten is niet gevaarlijk, maar meerdere bessen kan bij mensen zorgen voor diarree en braken.

Waarom maretak in Limburg?

Veel culturen kenden de maretak magische krachten toe: voorspoed, vruchtbaarheid, geluk. Je kent vast de ‘kiss beneath the mistletoe’. In de Keltische en Germaanse cultuur was de maretak zelfs een heilige plant. Groeide de maretak op een heilige eik, dan werd dit als een geschenk van God gezien.

Waarom veel maretakken in Limburg?

Het verspreidingsgebied van Vogellijm is sterk gebonden aan kalkrijke grond. Voor een boomparasiet is dat nogal verrassend. Het verklaart wel waarom de soort bij ons juist in Zuid-Limburg voorkomt. Daar begint immers een zich ver naar het zuiden uitstrekkend mergel- en krijtgebied.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven