Hoe oud moet je zijn om een orgaan te doneren?

Hoe oud moet je zijn om een orgaan te doneren?

Donor worden kan vanaf de geboorte tot op hoge leeftijd. Bij elk orgaan of weefsel kijkt een arts of het nog goed is. Het hart van iemand van 80 jaar is vaak niet meer geschikt voor donatie. Maar deze persoon kan dan misschien nog wel nieren doneren.

Wie komt er in aanmerking om een orgaan te doneren?

Orgaandonatie kan alleen als mensen overlijden in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld door een ernstige hersenbloeding of een ongeluk. Iemand kan dan na overlijden soms organen doneren. Daarvoor is altijd toestemming nodig van de donor zelf of van de familie.

Kan orgaandonatie ook plaatsvinden bij ziekte of bij iemand op hoge leeftijd?

Als iemand kanker heeft, of in het verleden heeft gehad, dan is orgaandonatie meestal geen optie. Ook bij een aantal andere ziektes, of zeer hoge leeftijd, is donatie niet mogelijk.

Wie mag Donorregister raadplegen?

Raadpleeg het Donorregister zo snel mogelijk na het overlijden. Gaat het om een verwacht overlijden? Dan kunt u het register eventueel al enkele uren voor het overlijden raadplegen. Ook de triagist of uw assistente (zie het stappenplan weefseldonatie (pdf)) mogen in opdracht van een arts het Donorregister raadplegen.

Kan je 1 Long doneren?

U mag tijdens uw leven een orgaan of weefsel afstaan aan iemand die dit nodig heeft. Bijvoorbeeld een nier of beenmerg. Dit heet ook wel donatie bij leven. Er gelden strenge voorwaarden voor donatie bij leven.

Heb je recht op een orgaan als je geen donor bent?

“Maar na mijn dood wordt er niet meer aan mijn lichaam geknutseld.” Hij vindt dat hij zelf wel recht heeft op een orgaan. “Je kunt iemand niet verbieden om geen donororgaan te mogen ontvangen als diegene zelf géén organen ter beschikking stelt na zijn dood.

Wat kun je doneren als je dood bent?

Sommige organen en weefsels zijn geschikt voor transplantatie. Bij orgaandonatie gaat het om: hart, nieren, lever, longen, alvleesklier en darmen. Bij weefseldonatie zijn vooral geschikt: huid, botweefsel, oogweefsel, hartkleppen, bloedvaten en zenuwweefsel.

Kan je donor zijn als je kanker hebt?

Kanker en de behandeling voor deze ziekte kunnen een belemmering zijn voor donatie. Dat hoeft niet altijd zo te zijn. Dat hangt af van hoe en wanneer iemand komt te overlijden. Ook medicijnen en chemokuren en het soort kanker hebben invloed of iemand donor kan zijn.

Hoe lang zijn organen goed na overlijden?

Als organen zijn uitgenomen Ieder orgaan heeft een bepaalde houdbaarheid. Bij het hart en de longen moet dit binnen 4 tot 6 uur. Bij een lever binnen 12 uur. Bij nieren is er meer tijd: tot 24 uur.

Welke gegevens zijn nodig voor het raadplegen van het Donorregister?

Voor het raadplegen van het Donorregister zijn de volgende gegevens nodig:

  • Aanvragend functionaris. Naam (en indien van toepassing: naam van de werknemer die namens de functionaris het register raadpleegt) Discipline. BIG-registratienummer.
  • Instelling. Naam. Adres.
  • Patiënt. BSN. Achternaam. Voorvoegsels.

Hoe kun je zien of je donor bent?

Bel de Donorinformatielijn 0900 – 821 21 66. Of kijk op www.donorregister.nl.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven