Hoe reken je een magisch vierkant uit?

Hoe reken je een magisch vierkant uit?

Je kunt dit getal vinden met behulp van een eenvoudige wiskundige formule, waarbij n = het aantal rijen of kolommen in je magische vierkant. Dus, bijvoorbeeld in een 3×3 magisch vierkant geldt, n = 3. De magische constante = [n * (n2 + 1)] / 2.

Hoe werkt magisch vierkant?

Een magisch vierkant of tovervierkant is een vierkant schema waarin getallen zodanig zijn ingevuld dat de kolommen, de rijen en de beide diagonalen alle dezelfde som opleveren. Deze som wordt de magische constante of het karakteristieke getal genoemd.

Hoe maak je een magisch vierkant 3×3?

Je kunt de magische som van het zuivere 3×3 vierkant uitrekenen door de grootte van het (oneven) vierkant met het middelste getal te vermenigvuldigen: 3 x 5 = 15.

Wat is de magische constante van het magisch vierkant?

De magische constante of magische som is de som van elke rij of kolom in een magisch vierkant. Voor een gewoon magisch vierkant, waarin de getallen 1 tot en met n2 staan is de magische constante. 15, 34, 65, 111, 175, 260, 369, 505, 671, 870.

Hoe maak je een Tovervierkant 3×3?

In een 3 × 3 – vierkant worden getallen geschreven zo dat de sommen van de drie rijen, van de drie kolommen en van de twee diagonalen alle acht hetzelfde zijn. We spreken dan van een tovervierkant of magisch vierkant. Die som van rijen, kolommen en diagonalen heet de magische som.

Hoe maak je een Tovervierkant 5×5?

Volgens Prof. F. van der Blij kun je zelf een magisch vierkant van 5 bij 5 maken door ergens in het midden op een ruitjespapier het getal 1 neer te zetten. Vervolgens ga je vanaf daar uit schuin naar rechtsonder en zet je de getallen 2,3,4, en 5 neer.

Hoe maak je een Tovervierkant 4×4?

Je kunt de magische som van het zuiver magische 4×4 vierkant uitrekenen door de [even] grootte van het vierkant te delen door twee en te vermenigvuldigen met de som van het laagste plus het hoogste getal: 4 / 2 x (1+16) = ) 34.

Hoeveel vierkanten 5×5?

In een rooster van 5×5 vierkantjes passen 25 vierkantjes van 1×1, maar hoeveel vierkantjes van 2×2 passen er in? Dat zijn er 4×4=16.

Hoeveel vierkanten zitten er in een vierkant van 5 bij 5?

Hoeveel vierkanten in een vierkant?

Het juiste antwoord is 14. Bij het eerste vierkant tel je in totaal 5 vierkanten: één groot en vier kleinere die in het grote vierkant zitten.

Hoeveel vierkanten in een figuur?

Je kunt het aantal vierkanten dat in deze figuur voorkomt tellen. Je gaat als volgt te werk: Tel alle kleinste vierkantjes die je kunt vinden (1 blokje): dat zijn er in totaal 9 in deze figuur. Tel de vierkanten die net een stap groter zijn die je kunt vinden.

Hoeveel rechthoeken kun je uit dit figuur halen?

Vierkantjes tellen Je kunt het aantal vierkanten dat in deze figuur voorkomt tellen. Je gaat als volgt te werk: Tel alle kleinste vierkantjes die je kunt vinden (1 blokje): dat zijn er in totaal 9 in deze figuur. Tel de vierkanten die net een stap groter zijn die je kunt vinden.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven