Hoe schadelijk is een rontgenfoto?

Hoe schadelijk is een röntgenfoto?

Er wordt vaak gedacht dat de straling die gebruikt wordt bij röntgenonderzoek, gevaarlijk is. De hoeveelheid straling (doses) die gebruikt wordt voor röntgenonderzoek is echter zo klein, dat er geen schadelijke effecten kunnen optreden. Uw arts weegt af of een röntgenonderzoek echt noodzakelijk is.

Wat doet röntgenstraling?

Het is een bepaalde vorm van straling, net zoals licht een vorm van straling is. In tegenstelling tot licht heeft rontgenstraling de eigenschap door het menselijk lichaam heen te kunnen gaan. Met speciale apparatuur en rontgenstraling kunnen foto’s/beelden worden gemaakt van de ‘binnenkant’ van uw lichaam.

Waarom is deze ioniserende straling schadelijk voor mensen?

Ioniserende straling kan weefsel en DNA beschadigen. Daardoor neemt bij verhoogde blootstelling de kans op gezondheidsschade toe, zoals het ontstaan van kanker.

Waarom is röntgenstraling gevaarlijk?

Röntgenstraling kan het DNA beschadigen. Te veel ioniserende straling kan namelijk de opbouw van atomen veranderen. Wanneer beschadigd DNA niet goed hersteld wordt, kan dit op langere termijn kanker veroorzaken.

Hoe schadelijk is een CT-scan?

Een CT-scan kent weinig risico’s. De scan werkt met röntgenstraling. Eenmalig gebruik kan geen kwaad, maar bij veelvuldig gebruik kan het schadelijk zijn. Een arts vraagt dit onderzoek daarom alleen aan als het echt nodig is.

Waarom mag je niet te vaak een röntgenfoto krijgen?

Het voornaamste risico van grote doses straling is het ontstaan van kanker. De hoeveelheden straling die gebruikt worden bij een röntgenonderzoek zijn te klein om aan te tonen dat hierdoor kanker ontstaat.

Hoe lang blijft röntgenstraling in je lichaam?

Nee, de straling die wordt gebruikt bij röntgenonderzoeken blijft niet achter in uw lichaam. Na het röntgenonderzoek bent u dus niet radioactief.

Wat is de snelheid van röntgenstraling?

Röntgenstralen zijn elektromagnetische golven met zeer korte golflengte die zich naar alle richtingen verspreiden. De verplaatsing gebeurt met de snelheid van het licht (d.i. 300.000 km/sec.). Ze hebben als eigenschap dat ze door materie kunnen gaan en daarbij hun energie aan die materie doorgeven.

Wat is het effect van ioniserende straling op het milieu?

Bronnen van ioniserende straling in effectieve stralingsdosis van de bevolking. In sommige elektriciteitscentrales wordt stroom opgewekt met behulp van splijtstoffen (kernbrandstof). De activiteiten in deze (kern)centrales kunnen leiden tot de verspreiding van radioactieve stoffen in het milieu.

Wat doet straling met een mens?

Ioniserende straling beschadigt het DNA van cellen. In eerste instantie kan dit mutaties bij de celdeling veroorzaken en dus uiteindelijk kanker. Wanneer de dosis hoger wordt raken de DNA-strengen ook zwaarder beschadigd. De cel kan nu de celdeling niet meer voltooien en geen eiwitten meer produceren, en sterft af.

Waarom Loodschort?

Bij röntgenonderzoeken staat de medewerker meestal achter een loodscherm. Als hij in dezelfde ruimte staat draagt de medewerker een loodschort. Reden hiervoor is de strooistraling. Als de röntgenstraling door het lichaam van de patiënt heen gaat weerkaatst een klein gedeelte daarvan alle kanten op, ook de kamer in.

Hoe schadelijk is contrastvloeistof?

Jodiumhoudende contrastvloeistof kan schadelijk zijn voor uw nieren. Daarom is het voor dit onderzoek van belang dat uw nieren goed werken. Anders gezegd: uw nierfunctie moet goed zijn. Op basis van uw leeftijd, uw ziektegeschiedenis of andere factoren vermoedt uw behandelend arts dat uw nierfunctie verminderd is.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven