Hoe schadelijk is prednison?

Hoe schadelijk is prednison?

Prednison tast de spieren aan, er kan op den duur spieratrofie optreden en omdat het hart ook een spier is kan dat tot hartklachten leiden. En er bestaat kans op botontkalking en broze botten. Bij kinderen kan het groeivertraging tot gevolg hebben en ze kunnen slappe spieren en hongeraanvallen krijgen.

Is hoofdpijn bijwerking van prednison?

In het begin van de behandeling kunt u last krijgen van klachten in de maag of darmen. Ook kunt u hoofdpijn, spierpijn, veranderingen in emoties en vocht in uw benen of handen krijgen. En u kunt makkelijker een infectie krijgen.

Hoe laat prednisolon innemen?

Neem de tabletten tijdens of net na een maaltijd of met wat voedsel in. U vermindert daarmee de kans op maagklachten. Heeft u te veel van dit geneesmiddel gebruikt? Als u teveel PREDNISON tabletten heeft gebruikt, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts of apotheker.

Hoeveel prednison mag je per dag?

Prednison wordt ook gebruikt als stootkuur die een paar dagen tot weken duurt. U neemt dan elke dag 30 mg tot 80 mg prednison. Binnen een paar uren na start van de behandeling worden uw klachten minder. In het begin van de behandeling kunt u last krijgen van klachten in de maag of darmen.

Is prednison een ontstekingsremmer?

Tegen de pijn, roodheid en zwelling schrijven artsen meestal medicijnen voor. Ofwel een stootkuur met een corticosteroïd, zoals prednison of prednisolon, ofwel een ontstekingsremmende pijnstiller, zoals diclofenac. Prednison remt de ontsteking. Hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn.

Welke bijwerking heeft prednisolon?

Dunnere huid, grotere kans op blauwe plekken en minder snelle wondgenezing. Je kunt puistjes, galbulten of huiduitslag krijgen. Ook roodheid van de huid in het gezicht komt voor. Overbeharing (hirsutisme) wordt ook als bijwerking gerapporteerd.

Is prednison ook een pijnstiller?

Hoe snel moet je prednison afbouwen?

Stop nooit zomaar met prednisolon als je het langer dan drie weken achter elkaar hebt gebruikt. Het is belangrijk dat je het gebruik van prednisolon langzaam afbouwt, vooral als je het medicijn langdurig gebruikt. Je lichaam is gewend geraakt aan het medicijn.

Hoe lang kan ik prednison gebruiken?

Als u prednison langer dan 3 weken gebruikt, stop dan niet in één keer. Bespreek dit eerst met uw arts of apotheker. Dit medicijn heeft veel wisselwerkingen met andere medicijnen. Laat uw apotheker daarom controleren of u prednison veilig kunt gebruiken met uw andere medicijnen.

Kan je prednison langdurig gebruiken?

Tijdelijk inzetten bij verergering van de klachten ‘Prednisolon kan bijwerkingen geven bij langer gebruik. Daarom raden wij langdurige behandeling met dit medicijn niet aan.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven