Hoe schrijf je een recensie over een schilderij?

Hoe schrijf je een recensie over een schilderij?

Beschrijf het gebruik van licht in het werk.

 • Als je een tweedimensionaal werk behandelt, zoals een schilderij, dan kun je wellicht benadrukken hoe de kunstenaar de illusie van licht creëert.
 • Voor een driedimensionale werk, zoals een sculptuur, kun je de interactie bespreken tussen licht en het werk.

Hoe schrijf je een schilderij?

Creëer een beeld in het hoofd van de lezer/luisteraar Beschrijf je werk in discipline, kleur, afmetingen, materiaal, afbeelding, inhoud, vorm, etc. Bijvoorbeeld: “Dit schilderij is figuratief. Het is geschilderd met olieverf. Je ziet een aantal mensen aan een tafel zitten te eten.

Hoe beoordeel je een schilderij?

Tip 4 Geef je verbeelding de ruimte Veel schilders houden van een kwinkslag. Op het moment dat je star vasthoudt aan je eigen perspectief, zie je minder. Ga op zoek naar andere invalshoeken en maak de schilderij betekenis dubbel zo interessant.

Hoe analyseer je een beeld?

 1. Hoe ziet de compositie eruit? en geef aan waarom je dat denkt.
 2. Wat kun je zeggen over het kledingbeeld?
 3. Weet je misschien al in welke stijl / stroming dit werk past?
 4. Aan welke stijlkenmerken kun je dat dan zien?
 5. Welke indruk geeft dit werk of: wat straalt dit schilderij / beeld / object uit?

Hoe schrijf je een inleiding voor een recensie?

Een goede inleiding Maak iemand nieuwsgierig naar het boek en jouw recensie. Ook moet je het onderwerp (thema) van de roman en jouw recensie aangeven. De inleiding heeft dus ook een dubbel doel. Een goede manier om dit te doen is om het boek te vergelijken met andere boeken van de betreffende auteur.

Hoe schrijf ik een recensie over een restaurant?

Vertel of gerechten technisch goed bereid zijn of niet, dan weet je of de kok zijn vak verstaat. Beschrijf hoe iets smaakt en ruikt, al moet ik zeggen dat dat laatste te weinig gebeurt, terwijl geur zoveel vertelt over versheid en de gebruikte ingrediënten.” Verder wil ze weten of de restaurateur doet wat hij belooft.

Hoe beschrijf je een kunstwerk?

Beschrijf aan de hand van vorm, kleur, materiaal, techniek, compositie en jaartal waarin het kunstwerk gemaakt is bij welke stroming het volgens jou past. Vertel iets over de kunstenaar; wie was hij/zij, wanneer leefde hij/zij en hoe ziet zijn/haar verdere oeuvre eruit?

Hoe een kunstwerk beoordelen?

Compositie: Eén lijn schept rust in de hele voorstelling. Licht, zonovergoten: Terug laten komen van licht in verschillende objecten van het schilderij. Vormen die in schilderij goed overkomen: Goede vormen, goede formaten in relatie tot elkaar geven lijnenspel. Stofuitdrukking: Mag niet afleiden.

Wat kan je zeggen over een schilderij?

beschrijf de sfeer, de uitdrukkingsvorm (figuratief,abstract,expressief ,ingetogen,enz.), de indruk die het werk op jouw maakt: koel,warm,heftig,rustig,saai,mooi,indrukwekkend… maar: beschrijf vooral WAAROM je dat zo ervaart, door welke elementen komt dat?!

Hoe analyseer je een kunstwerk?

Je kunt eerst observerend (zonder mening) beschrijven: Hoe ziet het eruit? Hoe klinkt het?

 • De informatie uit je beschrijving ga je analyseren.
 • De analyse breng je vervolgens in verband met een interpretatie van mogelijke betekenissen die je kunt relateren aan de kunsthistorische of culturele context.
 • Hoe beschrijf je de vorm van een kunstwerk?

  Beschrijf de sfeer, de uitdrukkingsvorm (figuratief,abstract,expressief ,ingetogen,enz.), de indruk die het werk op jouw maakt: koel, warm, heftig, rustig, saai, mooi, indrukwekkend… maar: beschrijf vooral waarom je dat zo ervaart, door welke elementen komt dat?! vragen, van dit beeld? Waarom vind je dat?

  Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

  Terug naar boven