Hoe stook je op de juiste manier een houtkachel?

Hoe stook je op de juiste manier een houtkachel?

Leg bovenop de stapel hout twee aanmaakblokjes, doe de luchttoevoer van de kachel helemaal open en steek de aanmaakblokjes aan. Laat het deurtje van de kachel op een flinke kier. De aanmaakblokjes laten de onderliggende aanmaakhoutjes ontvlammen en deze steken op hun beurt de grotere blokken aan.

Is houtkachel schadelijk?

In huis en buiten komen door het stoken schadelijke stoffen in de lucht, ook als je geen rook ziet. Vooral bij windstil en mistig weer kan rook lang blijven hangen, tot ongeveer 400 meter rond de schoorsteen. Alle rook – en dus ook houtrook – is ongezond. Houtkachels veroorzaken veel fijn stof in Nederland.

Is met hout stoken ongezond?

Hout stoken is ongezond voor iedereen: voor mensen die in de buurt wonen, maar ook voor jezelf als stoker. De rook van een houtvuur bevat namelijk altijd schadelijke stoffen, zoals fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s) en koolmonoxide.

Waarom niet stoken bij mist?

Al jaren geldt als advies niet te stoken bij mist of windstil weer. Bij mist of windstil weer is het namelijk moeilijker voldoende trek in uw schoorsteen te genereren. Dat is vooral bij een oudere kachel of schoorsteen (zeer) nadelig voor de verbranding.

Hoe stook je goed?

Het beste steek je het vuur niet van onderen aan, maar van boven. Dat heet de Zwitserse manier van stoken. Hoe je dat doet? Je stapelt de blokken hout op elkaar, en topt de stapel af met twee lagen aanmaakhout.

Waarom brandt mijn hout niet?

Controleer of je goed stookt. Een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en je ziet bijna geen rook uit de schoorsteen komen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is: zorg dan voor voldoende of extra luchtaanvoer. Laat een houtvuur vanzelf uitbranden.

Waarom een houtkachel?

Voordelen. Een houtkachel geeft niet alleen een sfeervol vlammenspel maar ook erg veel warmte. Het rendement van een houtkachel ligt bovendien een stuk hoger dan bij een open haard aangezien er daar erg veel warmte via de schoorsteen naar buiten gaat. Ook het houtverbruik ligt bij een houtkachel een stuk lager.

Is een houtkachel CO2 neutraal?

CO2-neutraal Wanneer je bijvoorbeeld stookt op ‘valhout’, brengt je houtkachel alleen CO2 in de lucht die anders ook vrij zou komen, tijdens de rotting van het hout. Een houtkachel kan dus wel degelijk ‘CO2-neutraal stoken’.

Hoe lang nog stoken met hout?

Ze moeten een veel hoger rendement krijgen (minimaal 75 procent) en mogen nog maar 40 milligram fijnstof per kubieke meter uitstoten. Van Veldhoven wil de invoering van die strengere eisen nu naar voren halen: per 1 januari 2020 mogen er alleen nog maar kachels worden verkocht die aan de nieuwe normen voldoen.

Welke stoffen in houtrook?

vluchtige organische stoffen (onder meer benzeen, styreen, 1,3-butadieen, n-hexaan); polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s, waaronder benzo(a)pyreen, dioxines); aldehyden, fenolen, levoglucosan en quinonen (zoals respectievelijk formaldehyde, cresol en hydroquinone, guiacol en andere hydroxyfenolen);

Kan houtkachel aan?

De temperatuur zakt, de houtkachel gaat aan. Maar soms is het beter om een dag over te slaan. Zeker als het mistig of windstil weer is. Wanneer u de houtkachel, open haard of vuurkorf aansteekt, is dat warm en gezellig.

Is het goed Stookalert?

Houtrook is ongezond. Bij ongunstige weersomstandigheden of een slechte luchtkwaliteit blijft rook langer hangen. Met een stookalert roept het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu mensen op om dan geen hout te stoken.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven