Hoe toon je met GFP eiwit aan?

Hoe toon je met GFP eiwit aan?

Groen fluorescerend eiwit of GFP (Engels: Green Fluorescent Protein) is een fluorescent eiwit dat voor het eerst in 1962 bij de kwal Aequorea victoria werd ontdekt. Met behulp van fluorescentiemicroscopie kan men dan bijvoorbeeld traceren waar in de cel een eiwit zich bevindt.

Hoe werkt GFP?

GFP wordt veelvuldig gebruikt om na te gaan in welke weefsels of regio’s een bepaald gen tot expressie komt. Hiervoor wordt een deel van het gen uit de kristalkwal dat codeert voor de productie van GFP ingevoegd (splicing) in het DNA van het te onderzoeken organisme.

Hoe groot is het GFP eiwit?

Het GFP-eiwit is zo klein dat zijn sequentie aan de sequentie van een ander eiwit kan worden geplakt, om zo een fluorescerende versie van het eiwit in kwestie te creëren. Wetenschappers kunnen zo het gedrag van het bewuste eiwit in zijn natuurlijke omgeving onder de microscoop bestuderen.

Hoe is GFP ontdekt?

GFP werd in 1961 ontdekt door Osamu Shimomura als bij-product van de geëxtraheerde luminescente stof aequorin uit Aequorea victoria. De toepassing van de stof werd pas duidelijk in de loop der jaren. In 1994 lukte het het laboratorium van Martin Chalfie GFP in levende cellen tot expressie te brengen.

Wat zie je als er ultraviolette straling op een fluorescerende stof valt?

(Onder een uv-lamp, ook wel blacklight genoemd, lijken tanden soms groen.) Ook optische witmakers in wasmiddelen zetten uv-licht in blauw zichtbaar licht om door fluorescentie. Tijdens sommige chemische reacties kan ook luminescentie optreden.

Wat is fluorescentie kleuring?

Fluorescentiemicroscopie is een techniek die in biologisch en medisch onderzoek wordt gebruikt waarbij fluorescerende kleurstoffen worden gebruikt die oplichten als ze worden bestraald met licht van een kortere golflengte. De methode wordt dan ook wel immunofluorescentie-, ofwel IF-microscopie genoemd.

Welke stoffen fluoresceren?

Er zijn zowel vrij in de natuur voorkomende als gesynthetiseerde materialen met fluorescerende eigenschappen. De bekendste voorbeelden zijn de tl-buis en de spaarlamp. Hierbij wordt ultraviolette straling opgewekt door een elektrische ontlading in een verdund gas in een buis.

Wat gebeurt er bij het verschijnsel fluorescentie?

Fluorescentie is een vorm van luminescentie waarbij een stof bestraald wordt met licht van een bepaalde golflengte en dan zelf licht van een (meestal) langere golflengte gaat uitzenden.

Wat is Excitatielicht?

Excitatie en emissie Bij fluorescentiemicroscopie worden fluorescerende kleurstoffen ingezet die oplichten als ze worden bestraald met licht van een kortere golflengte. Dit licht, bijvoorbeeld blauw, wordt excitatielicht genoemd.

Hoe heet het wanneer moleculen licht geven?

Sommige moleculen kunnen licht geven. We noemen dit chemisch licht luminescentie. Bij fluorescentie meten we de intensiteit van het uitgezonden licht. Bij lage concentraties is de emissie evenredig met de concentratie.

Wat is de betekenis van fluorescentie?

fluorescentie – Emissie van of de eigenschap om elektromagnetische straling af te geven, meestal in de vorm van zichtbaar licht, dat het gevolg is van en slechts voorkomt tijdens het absorberen van straling uit een andere bron.

Waar wordt fluorescentie toegepast?

Toepassing. Er zijn zowel vrij in de natuur voorkomende als gesynthetiseerde materialen met fluorescerende eigenschappen. De bekendste voorbeelden zijn de tl-buis en de spaarlamp. Hierbij wordt ultraviolette straling opgewekt door een elektrische ontlading in een verdund gas in een buis.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven