Wat is stemrecht en stemplicht?

Wat is stemrecht en stemplicht?

De stemplicht (of actieve kiesplicht) is de verplichting voor de burger om na de oproep tot de verkiezingen zich aan te melden bij een kiesbureau om deel te nemen aan de verkiezingsverrichtingen. Enige uitzondering is Noord-Korea, waar wel degelijk een stemplicht bestaat omdat de stemming er niet geheim is.

Wat is een Kiesrechtige?

Een kiesgerechtigde is iemand die het recht heeft om te kiezen. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen actief en passief kiesrecht. Actief kiesrecht is het recht om te stemmen, passief kiesrecht het recht om gekozen te worden.

Wat is de betekenis van een actief kiesrecht?

Actief, ook wel stemrecht genoemd: het recht een stem uit te brengen bij verkiezingen.

Wat is het verschil tussen opkomstplicht en stemrecht?

Opkomstplicht bij verkiezingen. De opkomstplicht voor verkiezingen is te onderscheiden van de stemplicht, waarbij men verplicht is ook daadwerkelijk een stem uit te brengen. De opkomstplicht bestaat nog in een beperkt aantal landen.

Wat gebeurt er als je niet gaat stemmen?

Een blanco stem wordt in Nederland wel meegerekend in het opkomstpercentage, maar heeft geen invloed op de uitslag van de verkiezingen. Bij verkiezingen wordt een blanco stem vaak als een duidelijker protest gezien dan onthouding van stemmen.

Hoe heet het systeem dat in 1893 werd ingevoerd?

Het algemeen meervoudig stemrecht is in België ingevoerd in 1893 door Auguste Beernaert na een algemene staking en op vraag van de Belgische Werkliedenpartij met steun van sociaal-progressieve liberalen.

Wat is de taak van een lijsttrekker?

De lijsttrekker of lijstaanvoerder is in Nederland, België en Suriname de hoogst geplaatste persoon op de kandidatenlijst van een politieke partij bij verkiezingen. De lijsttrekker is ook de politiek leider en speelt namens de partij de hoofdrol in de verkiezingscampagne en de debatten.

Wat houdt het kiesrecht in?

Een verkiezing is een methode waarbij een aantal personen, de kiesgerechtigden, door middel van een stemming bepaalt aan wie een bepaalde functie, post of titel moet worden toegekend.

Wat is een evenredig kiesstelsel?

Evenredige vertegenwoordiging is een kiessysteem waarbij het percentage behaalde zetels bij goede benadering evenredig is met het percentage behaalde stemmen. Een partij die 20% van de stemmen haalt, heeft in een systeem met evenredige vertegenwoordiging dus recht op (ongeveer) 20% van de zetels.

Is er nog dienstplicht in Nederland?

Alleen opkomstplicht uitgesteld In Nederland bestaat nog steeds een dienstplicht. Er is geen sprake van afschaffing. Defensie roept daarom sinds 1 augustus 1996 geen nieuwe dienstplichtigen meer op. 17-jarige mannen en vrouwen ontvangen wel een brief over de inschrijving voor de dienstplicht.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven