Hoe vaak komt een Zonverduistering voor?

Hoe vaak komt een Zonverduistering voor?

Gemiddeld is er elke 18 maanden ergens op aarde een zonsverduistering, maar er gaan soms ook jaren voorbij dat er nergens een verduistering te zien is.

Waarom eclipsbril?

Zo’n eclipsbrilletje is een kartonnen brilletje, waar een speciale zonnefilterfolie in is aangebracht. Het is belangrijk alleen brillen te gebruiken die speciaal voor de zon zijn ontwikkeld. Andere soorten brilletjes kunnen onzichtbare, schadelijke straling doorlaten (UV en infrarood).

Hoe vaak is er een zonsverduistering in Nederland?

Gedeeltelijke zonsverduisteringen komen in Nederland vaker voor, volledige verduisteringen zijn zeldzaam. De laatste totale eclips die vanuit Nederland te zien was, gebeurde in mei 1715, de eerstvolgende is in oktober 2135.

Waar en wanneer treedt de eerstvolgende totale Zoneclips op?

De totale zonsverduistering van 12 augustus 2026 zal voornamelijk over het noordpoolgebied en de Atlantische Oceaan trekken, maar ook over Rusland, Groenland, het westen van IJsland, het noorden van Spanje en het noordoosten van Portugal.

Wat is zon verduisterd?

Een zonsverduistering (of zoneclips) is een astronomisch fenomeen, waarbij overdag het licht van de zon de waarnemer niet bereikt, doordat een hemellichaam (meestal de maan) in de weg van het licht staat.

Kan je blind worden van zonsverduistering?

Bij het waarnemen van een zonsverduistering moeten de ogen goed beschermd worden. Recht in de zon kijken kan het netvlies onherstelbaar beschadigen, met blijvende blindheid of slechtziendheid tot gevolg. Het verraderlijke is dat dit niet gevoeld wordt; het netvlies bezit namelijk geen pijngevoelige zenuwen.

Is er zonsverduistering?

De volgende gedeeltelijke zonsverduistering is op 25 oktober 2022, dan wordt 22 procent van de zon verduisterd. Op 12 augustus 2026 zullen we een zonsverduistering meemaken die 90 procent van het oppervlak verduistert. Dichter bij een totale zonsverduistering komen we niet.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven