Hoe vaak moet je koelvloeistof controleren?

Hoe vaak moet je koelvloeistof controleren?

Wanneer koelvloeistof bijvullen? Wanneer de koelvloeistof moet worden bijgevuld hangt af van meerdere factoren, waaronder hoe vaak je rijdt en wat de temperatuur buiten is. Het is echter aan te raden maandelijks te controleren of het peil bij een koude motor tussen het minimum en het maximum zit.

Wat is het teken van koelvloeistof?

Brandt het koelvloeistof symbool in uw dashboard? Dan is het een waarschuwing om direct te stoppen met rijden en de koelvloeistof te controleren. Zit er nog voldoende koelvloeistof in? Dan raden wij u aan direct de wegenwacht te bellen en niet verder te rijden.

Hoe controleer je oliepeil?

Parkeer het voertuig op een vlakke ondergrond, zet de motor af en wacht tot hij koud is alvorens het oliepeil te controleren.

  1. Neem de peilstok.
  2. Maak hem schoon met een doek.
  3. Controleer of het oliepeil zich tussen de markeringen “MIN” en “MAX” bevindt.
  4. Vul olie bij als het peil lager is dan “MAX”.

Kan je zomaar koelvloeistof bijvullen?

Het koelvloeistofsysteem van uw auto staat onder behoorlijke druk, zeker wanneer de motor warm is. U mag daarom nooit de koelvloeistof bijvullen terwijl de motor niet volledig is afgekoeld. Deze kan uit de koelvloeistoftank spuiten en dit kan logischerwijs ernstige brandwonden veroorzaken.

Hoe lang wachten met koelvloeistof?

De motor kan nog erg warm zijn om het moment dat je de koelvloeistof gaan bijvullen. Laat daarom de auto eerst een tijdje stilstaan, op een veilige plek, zodat de motor kan afkoelen. Aangeraden wordt minimaal een kwartier te wachten.

Hoe werkt koelvloeistof?

Een koelsysteem werkt door een koelvloeistof door doorgangen in het motorblok en de cilinderkop te sturen. Terwijl het koelmiddel door deze doorgangen stroomt, neemt het de warmte van de motor op. Zodra de vloeistof is afgekoeld, keert deze terug naar de motor om meer warmte te absorberen.

Hoe werkt een oliepeilstok?

De onderste markering geeft het minimale oliepeil aan. De bovenste markering geeft het maximale oliepeil aan. Wanneer de olie op de peilstok zich beneden de onderste markering bevindt, dan zit er dus te weinig olie in de motor en moeten we olie gaan bijvullen.

Hoe vol moet motorolie?

De olie moet tot in het stukje op de peilstok tussen de twee inkepingen/markeringen (max en min) reiken. Heeft je auto geen peilstok, dan kun je via de boordcomputer het oliepeil checken. Hoe dat moet, verschilt per merk. Is het peil te laag of op het minimum, dan moet er acuut olie bij.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven