Hoe ver mag fouilleren gaan?

Hoe ver mag fouilleren gaan?

Dit onderzoek mag nooit verder gaan dan het oppervlakkig onderzoeken en aftasten van kleding en meegebrachte spullen. Eventueel onderzoek aan het lichaam bij insluiting mag alleen plaatsvinden met toestemming van de officier van justitie.

Waar mag de politie preventief fouilleren?

De politie mag alleen preventief fouilleren in de daarvoor aangewezen veiligheidsrisicogebieden. Dit zijn gebieden met een hoog aantal wapenincidenten en/of een ernstige mate van (vuur)wapengebruik. In deze gebieden geldt ook een messenverbod.

Heeft de politie toestemming nodig om te fouilleren?

Fouilleren is het ‘aan zijn kleding onderzoeken’ uit artikel 55b Sv. Lid 4 van het genoemde artikel geeft de ambtenaar die een verdachte heeft aangehouden ook de mogelijkheid om hem zonder toestemming te fouilleren. Er moet dus een goede reden zijn om iemand te kunnen fouilleren, zeker als hij zich kan legitimeren.

Welke soorten fouilleringen zijn er?

Wat is een fouille In het kader van de politieopdrachten onderscheidt de wet drie soorten fouilleringen van personen, namelijk de veiligheidsfouillering, de gerechtelijke fouillering en de fouillering van een persoon voor deze in een cel wordt opgesloten.

Wat mag een politie niet doen?

Je mag niet behandeld worden alsof je schuldig bent en ook niet alsof je straf hebt; Je hebt recht op gratis juridische hulp van een advocaat voordat je verhoord wordt door de politie en tijdens de verhoren door de politie; Een vertrouwenspersoon mag zich niet tijdens het verhoor bemoeien, een advocaat wel.

Wat mag de politie doen zonder toestemming?

Voor handhaving mag de politie bevoegdheden inzetten zonder toestemming van hogerop. Denk aan identiteitscontroles en tassenchecks. De politie heeft ook geen toestemming nodig om de verkeersregels te overtreden – zo mag ze bijvoorbeeld op hoge snelheid rijden.

Wat is een veiligheidsrisicogebied?

Een veiligheidsrisicogebied is een gebied dat voor iedereen toegankelijk is, met een hoog risico op overtredingen en verstoring van de openbare orde. Binnen een veiligheidsrisicogebied kan de officier van justitie de politie opdracht geven tot preventief fouilleren.

Wat is een dwangmiddel?

Dwangmiddelen zijn middelen die bij een strafrechtelijk onderzoek kunnen worden gebruikt tegen de wil van de verdachte. Voorbeelden: voorlopige hechtenis, telefoontaps, huiszoeking of het in beslag nemen van spullen.

Wat mag de politie niet doen Belgie?

Vanaf 15 jaar moet je verplicht je identiteitskaart op zak hebben. De politie kan je identiteit controleren als ze een grondige reden hebben om te vermoeden dat je de orde verstoort, een misdrijf hebt gepleegd (of wil plegen) of wordt opgespoord. Controles mogen niet willekeurig of zomaar gebeuren.

Wat mag de politie allemaal?

Bevoegdheden van de politie

  • identiteitscontrole;
  • tassencontrole;
  • aanhouden en staandehouden;
  • harder rijden in het verkeer;
  • met signaallicht en sirene rijden;
  • geweld gebruiken;
  • onderzoek verrichten in een woning met een huiszoekingsbevel;
  • telefoon tappen;

Kan een burger een agent arresteren?

Bevoegdheden van de burger bij een burgerarrest Iedere burger mag dus een ander aanhouden als hij ziet dat deze een strafbaar feit pleegt. Onder strafbare feiten verstaan we zowel overtredingen als misdrijven. Een burger mag dus ook bij constatering van een overtreding iemand aanhouden.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven