Inhoudsopgave
Hoe warm is het gemiddeld in Nederland in de zomer?
Zomertemperatuur. Het zomergemiddelde bedraagt in ons land 17,3 graden, in De Bilt 17,5 graden gemiddeld over 1991-2020. De uitersten gemiddelden van de laatste ruim honderd jaar lagen in De Bilt tussen 14,1 (1907) en 18,9 (2018). De zomers zijn tegenwoordig warmer.
Welke maand is het mooiste weer?
Juli en augustus bieden doorgaans de meeste dagen met mooi weer. Gemiddeld over 100 jaar tellen die zomermaanden er in De Bilt elk 7, tegen 5 in april en juni. September levert gewoonlijk 4 mooi-weerdagen op, maart 3, oktober 2 en de wintermaanden gemiddeld 1 à 2.
Waarom is het weer in Nederland zo wisselvallig?
Omdat warme lucht opstijgt, zijn er in een warm gebied als de evenaar minder luchtdeeltjes per vierkante meter dan in een koud gebied. Daarom heerst er op die plek een lage luchtdruk: een lagedrukgebied. Omdat het hoog in de atmosfeer kouder is, koelt de lucht uiteindelijk weer af en daalt weer.
Welk klimaat hebben wij in Nederland?
In Europees Nederland heerst een zogenaamd Cfb-klimaat, een gematigd zeeklimaat met milde winters en koele zomers.
Hoe warm is het gemiddeld in juli?
Overdag is het gemiddeld 23 graden en in de nacht 13 graden. Op 23 dagen stijgt de temperatuur naar 20 graden of meer en op 10 dagen daarvan wordt het 25 graden of meer. Gemiddeld passeert de temperatuur op 2 dagen de tropische grens van 30 graden.
Hoe warm is het gemiddeld in juni?
Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 18,2 graden tegen 16,2 graden normaal is de junimaand van 2021 tot de warmste sinds 1901 uitgegroeid. Sinds het begin van de historische metingen drie eeuwen geleden, was het alleen in 1781 (18,5), 1858 en 1889 (18,8) nog een fractie warmer.
Welke maand heeft de meeste zonuren?
Mei zonnigste maand Mei is normaal de zonnigste maand met gemiddeld over het hele land 223 uur zon. Dat is 46 procent van de maximaal mogelijke tijd voor de zonneschijnduur. De maanden juni en juli doen daar met achtereenvolgens 213 en 220 zonuren niet voor onder.
Wat voor klimaat heeft Curacao?
Het zonovergoten Curaçao heeft een tropisch savanneklimaat. Dit betekent een gemiddeld aantal zonne-uren per dag van maar liefst acht uur en temperaturen die het gehele jaar vrij constant zijn.
Waar is het mooi weer in Nederland?
In het voorjaar schijnt de zon het vaakst in het westen en noorden van het land. Het noordwesten heeft 89 zonuren meer dan het zuidoosten. Dat de zon in het westen en noorden vaker schijnt heeft te maken met het relatief koude water van de Noordzee. Boven dat koude water wordt wolkenvorming onderdrukt.
Waar is het kouder dan in Nederland?
Meteoroloog Wouter van Bernebeek van Weerplaza weet wel hoe het komt dat het in de Achterhoek kouder is dan elders in het land: de ligging vlakbij Duitsland is een verklaring. Bij de oosterburen gaat al dagen een nog heviger koudefront over het land heen, dat Nederland maar nét bereikt.
Hoe koud kan het worden in Australie?
De koelste staat is Tasmanië, waar de temperatuur in de wintermaanden ’s nachts gemiddeld iets boven nul ligt en overdag rond de tien graden. Zelfs in de woestijn is het in de winter een stuk koeler; met dagtemperaturen rond de twintig graden en ’s nachts net boven het vriespunt is het fris in de woestijn.