Inhoudsopgave
Hoe weet je dat je vocht te kort hebt?
Uitdroging kan milde of ernstige klachten geven. Milde uitdrogingsverschijnselen zijn onder meer dorst en hoofdpijn. Ernstige uitdrogingsverschijnselen zijn onder andere verwardheid en een snelle, onregelmatige hartslag. Raadpleeg direct je huisarts of spoedeisende hulp bij ernstige uitdrogingsverschijnselen.
Wat drinken tegen uitdroging?
Bij een milde uitdroging helpt het om veel water te drinken. Daarnaast helpt het om iets zoets (bijvoorbeeld limonade) of iets zouts (bijvoorbeeld bouillon) te drinken om je suikers en zouten aan te vullen. Je kunt ook ORS gebruiken om je suikers en zouten aan te vullen.
Wat gebeurt er in het lichaam bij uitdroging?
Bij uitdroging verliest het lichaam meer vocht dan het binnenkrijgt. We verliezen vocht tijdens het ademhalen, zweten, plassen en bij de stoelgang. Tegelijk met vocht verdwijnen ook zouten, eiwitten en suikers die het lichaam nodig heeft.
Hebben ouderen minder vocht nodig?
Voorkom uitdroging bij ouderen Schut: “Ouderen vanaf 70 jaar moeten meer drinken. Zij eten vaak namelijk wat minder en krijgen dus minder vocht uit hun voeding binnen. Bovendien gaat bij ouderen de nierfunctie langzaam achteruit. Daardoor hebben de nieren meer vocht nodig om de afvalstoffen via de urine af te voeren.
Hoeveel water moet een bejaarde drinken?
Voor een goede nierfunctie en voor een makkelijke stoelgang is het van belang om voldoende te drinken. Bij warm weer is het extra belangrijk om goed te drinken. Je hebt 1,5-2 liter vocht per dag nodig.
Hoe lang niet drinken uitdroging?
De tijdsduur tot overlijden hangt af van hoeveel water iemand nog tot zich neemt. Indien uitsluitend water wordt gebruikt voor mondverzorging door een vernevelaar of ijsblokjes dan overlijdt men na ongeveer 10 dagen (spreiding 7-17 dagen).
Hoe krijg je iemand aan het drinken?
Ga regelmatig even naast iemand zitten en een beetje kletsen. Aandacht en afleiding zorgt ervoor dat de bewoner makkelijker iets drinkt. Loop na het uitschenken langs de bewoners om te helpen waar nodig. Help ze kleine slokjes nemen, geef ze een compliment en kijk of ze nog iets extra’s willen.
Wat is een Hypovolemie?
Hypovolemie (‘ondervulling’): tekort aan water en zout (indien niet door bloedverlies). Dehydratie gaat vaak gepaard met hypernatriëmie, terwijl hypovolemie zowel met hypo- als hypernatriëmie gepaard kan gaan.