Hoe ziet een zonnevlek eruit?

Hoe ziet een zonnevlek eruit?

Als je door een speciale zonnetelescoop kijkt, zie je de zon als een grote, rode bol met donkere vlekken. Dat zijn de zonnevlekken. Daar is de zon net iets minder warm. Als je nog dichterbij kijkt, ziet het oppervlak eruit als een kokende pan soep.

Hoe krijg je zonnevlekken weg?

Cryotherapie. Bij cryotherapie worden zonnevlekken uiterst precies en vrijwel pijnloos met stikstof bevroren. Deze techniek passen we meestal toe bij (enkele) kleine pigmentvlekjes in het gezicht of op de handen.

Hoeveel graden is de zonnevlek?

Een dergelijk vlekje is beduidend ‘koeler’ dan het normale zonoppervlak. In een zonnevlek is het magnetisch veld enorm sterk waardoor de hitte van de zon niet aan het oppervlak kan komen. De oppervlakte van de zon is zo’n 5500 graden Celsius terwijl een zonnevlek zo’n 3600 graden Celsius is.

Hoe noemen we die plekken?

Zonnevlekken zijn relatief donkere vlekken op het oppervlak van de zon. Meestal verschijnen zonnevlekken in paren, elk met een tegenovergestelde magnetische pool. Het aantal zonnevlekken is een maat voor de activiteit van de zon: hoe meer er te zien zijn, hoe actiever de zon.

Waaruit bestaat zonnewind?

De zonnewind is een plasma, een stroom geladen deeltjes (ionen en elektronen) die voortdurend ontsnappen uit de Zon naar de interplanetaire ruimte. De deeltjes kunnen ontsnappen aan de greep van de Zon omdat de zonnecorona erg heet plasma bevat, met een temperatuur die de miljoenen graden overschrijdt.

Waar zorgen zonnevlekken voor?

Zonnevlekken zijn donkere vlekken op het oppervlak van de zon. Ze laten ons zien hoe actief de zon is. Hoe meer vlekken, hoe actiever de zon, hoe meer warmte er uitgestraald wordt. Als de zon actief is zijn er explosies op het oppervlak.

Hoe krijg je een pigmentvlek weg?

Pigmentvlekken kunnen verminderd worden met een laserapparaat. Bij geringe vlekken is één behandeling meestal voldoende. De laser maakt de pigmentvlekken eerst donkerder van kleur. Na twee weken vervagen de pigmentvlekken.

Wat kan ik doen tegen pigmentvlekken?

Pigmentvlekken gaan in de meeste gevallen niet vanzelf weg, maar ze zijn wel goed te behandelen. Met de laser kunnen we de overproductie van pigmentcellen in de huid afbreken, zodat de verkleuring verdwijnt. Naast een laserbehandeling kan ook een chemische peeling of een crème oplossing bieden.

Wat zijn zonnevlekken op de zon?

Het oppervlak van de zon toont geregeld donkere vlekken: zonnevlekken. Het aantal zonnevlekken is een maat voor de activiteit van de zon. Hoe meer, hoe actiever. Gemiddeld om de elf jaar maakt de zon een periode met veel zonneactiviteit door.

Welke planeten te zien?

Vier van deze planeten zijn goed met het blote oog te zien: Mars, Jupiter, Saturnus en Venus. Ze lijken op grote sterren, maar het verschil is dat je ze niet ziet knipperen. Sterren staan heel veel verder van de aarde af dan planeten en door de grote afstand zorgt de dampkring ervoor dat we sterren zien knipperen.

Wat zijn zonnedeeltjes?

Als een deel van die energie plotseling vrijkomt ontstaan er zonnevlammen. Bij zo’n energie-uitbarsting komen er een heleboel elektrisch geladen deeltjes vrij. Sommige van die ‘zonne’deeltjes worden zo heet dat ze zich losmaken van de zwaartekracht van de zon en met snelheden van wel 450 km/s de ruimte in vliegen.

Wat gebeurt er bij een zonnestorm?

Een zonnestorm is een magnetische storm op de zon. Tijdens een zonnestorm komen grote hoeveelheden electromagnetisch geladen deeltjes en enorm hete gassen vrij. Zoals met alle kosmische activiteit is dit uiteraard ook fysiek voelbaar. Vooral de hooggevoeligen (en kinderen en onze huisdieren!)

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven