Hoe weet je of een bedrijf mannelijk of vrouwelijk is?

Hoe weet je of een bedrijf mannelijk of vrouwelijk is?

Toelichting. Als de benaming van een organisatie of een bedrijf een mannelijk kernwoord bevat, gebruiken we het mannelijke bezittelijk voornaamwoord zijn om ernaar te verwijzen. Naar een bedrijfsnaam met een vrouwelijk kernwoord verwijzen we met het vrouwelijke voornaamwoord haar.

Is een naam mannelijk of vrouwelijk?

Plaatsnamen zijn niet mannelijk of vrouwelijk, maar onzijdig. Bij onzijdige woorden (het-woorden) hoort niet haar maar zijn. Daarom is Amsterdam en zijn grachten goed. Ook namen van dorpen en landen zijn onzijdig.

Is de bank mannelijk of vrouwelijk?

Het woord bank (“bank, de”) is een van de woorden die zowel mannelijk als vrouwelijk zijn, net als bloem, kin en stad. Deze woorden zijn veelal van oorsprong vrouwelijk, maar werden in de loop der tijd steeds meer als mannelijk ervaren. In het Groene Boekje van 1954 werd bij deze woorden nog “v. (m.)” vermeld.

Hoe weet je of een woord mannelijk of vrouwelijk is?

Onzijdige woorden zijn goed herkenbaar aan het lidwoord het, maar mannelijke en vrouwelijke woorden hebben allebei het lidwoord de. Er zijn zelfs vrij veel de-woorden die niet meer specifiek mannelijk of vrouwelijk zijn. Er staat dan de (v/m) of alleen de in de woordenboeken en -lijsten.

Is een bedrijf mannelijk of vrouwelijk?

Bedrijf is een onzijdig woord. Naar onzijdige woorden verwijzen we in de regel met zijn. In de praktijk wordt naar verzamelnamen zoals bedrijf, bestuur of comité ook geregeld met haar verwezen, ook door standaardtaalsprekers.

Welke woorden zijn mannelijk en welke vrouwelijk?

Woordgeslacht Top

onzijdige woorden het gebergte, het geluk, het feminisme, het kind, het meisje, het paard, het systeem, het tafeltje
woorden die zowel mannelijk als vrouwelijk zijn de deur, de fles, de koe, de soep, de stad, de taal, de tafel, de vaas, de vlag

Is een stad mannelijk of vrouwelijk?

Namen van steden, gemeenten, landen, regio’s en werelddelen zijn doorgaans onzijdig: als we een lidwoord toevoegen, gebruiken we het onzijdige lidwoord het, bijvoorbeeld in het Frankrijk van na de oorlog. Om naar onzijdige woorden te verwijzen, gebruiken we het bezittelijk voornaamwoord zijn.

Is Golf mannelijk of vrouwelijk?

Woordherkomst en -opbouw

enkelvoud meervoud
naamwoord golf golven
verkleinwoord golfje golfjes

Wat is de betekenis van een bank?

Een bank is een gebouw, instelling of onderneming waar men geldzaken kan regelen. Het is tevens een meubel waar men met meerdere mensen op kan zitten. Een bank is een instelling die geldzaken regelt.

Hoe kan je weten of een woord mannelijk of vrouwelijk is in het Duits?

In het Duits zijn zelfstandige naamwoorden mannelijk, vrouwelijk of onzijdig. Bij mannelijke woorden is het lidwoord ‘der’, bij vrouwelijke woorden ‘die’ en bij onzijdige woorden ‘das’.

Hoe kun je weten of een woord mannelijk of vrouwelijk is in het Frans?

In het Frans zijn zelfstandige naamwoorden in het enkelvoud altijd mannelijk of vrouwelijk. Bij mannelijke woorden is het ‘le’ (de/het) of ‘un’ (een) en bij vrouwelijke woorden is het ‘la’ (de/het) of ‘une’ (een).

Is uitgever mannelijk of vrouwelijk?

Afkorting als bedrijfsnaam (de u staat voor uitgeverij, en dat is een vrouwelijk woord)

Is winkel vrouwelijk of mannelijk?

Woordherkomst en -opbouw

enkelvoud meervoud
naamwoord winkel winkels
verkleinwoord winkeltje winkeltjes

Is Shell mannelijk of vrouwelijk?

De onzijdigheid van bedrijfsnamen wordt duidelijk uit het volgende voorbeeld: 1. Het IBM van tien jaar geleden is zeker niet meer het bedrijf van nu. Daar is overigens weer tegen in te brengen dat met name oudere werknemers spreken van ‘de IBM’, ‘de KLM’ of ‘de Shell’.

Is een vereniging mannelijk of vrouwelijk?

Vereniging is een vrouwelijk woord. Naar vrouwelijke woorden verwijzen we met haar. De vereniging heeft besloten al haar activiteiten stop te zetten.

Is een bedrijfsnaam vrouwelijk of mannelijk?

Als de naam van een organisatie of een bedrijf een vrouwelijk kernwoord bevat, gebruiken we het bezittelijk voornaamwoord haar om naar de naam te verwijzen. Naar een bedrijfsnaam met een mannelijk of onzijdig kernwoord verwijzen we met zijn.

Is een organisatie mannelijk of vrouwelijk?

Is het bedrijf vrouwelijk?

Bedrijf is een onzijdig woord. Naar onzijdige woorden verwijzen we in de regel met zijn. In de praktijk wordt naar verzamelnamen zoals bedrijf, bestuur of comité ook geregeld met haar verwezen, ook door standaardtaalsprekers. Toch is er een vrij grote groep taalgebruikers die dat gebruik afkeurt.

Is het mannelijk of vrouwelijk?

Mannelijke en vrouwelijke woorden krijgen in het enkelvoud het lidwoord de, onzijdige woorden het lidwoord het.

Is de gemeente mannelijk of vrouwelijk?

Als voor de plaatsnaam een woord als stad of gemeente staat, bepaalt dat woord meestal het verwijswoord. Stad is bijvoorbeeld mannelijk en vrouwelijk (en heeft dus twee verwijzingsmogelijkheden), gemeente is vrouwelijk. Dorp en land zijn onzijdig; dan blijven de verwijswoorden dus het en zijn.

Is l âge mannelijk of vrouwelijk?

Frans

enkelvoud meervoud
mannelijk âgé âgés
vrouwelijk âgée âgées

Hoe weet je of een Duits woord mannelijk of vrouwelijk is?

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven