Inhoudsopgave
Hoe weet je of een mail Phishing is?
Tips om een nepmail en neptelefoontje te herkennen
- Vaag of onduidelijk e-mailadres.
- Algemene aanhef.
- Vraag om je persoonlijke gegevens.
- Taalgebruik en vormgeving vreemd of onjuist.
- Vraag om op linkjes te klikken of bijlage te openen.
Hoe weet je of een link veilig is?
Weet je wat je moet checken? Check de URL (het adres) van een link door er met er met je muis op te gaan staan (niet klikken natuurlijk!). Kijk goed of je vreemde dingen (rare tekens, vreemde woorden) in de URL ziet staan. Check het e-mailadres van de afzender.
Wat is geen kenmerk van een phishing mail?
Vreemd taalgebruik Vreemde zinsconstructies en taalfouten zijn ook aanwijzingen dat je te maken hebt met phishing. Zo’n valse mail is namelijk vaak door een vertaalcomputer gehaald. Dat zorgt voor bijzonder taalgebruik. En inconsequent hoofdlettergebruik en rare interpunctie zijn ook kenmerken van nepmails.
Hoe herken ik valse mail Belastingdienst?
Mail het bericht naar ons via valse-email@belastingdienst.nl (gebruik dit e-mailadres alleen voor dit soort meldingen). U krijgt een bevestiging dat wij uw e-mail hebben ontvangen. Wij zullen daarna uw melding onderzoeken en nemen maatregelen waar dat kan.
Kan ik deze link vertrouwen?
In deze link zijn de gebruikersnaam en een wachtwoord gescheiden door een dubbele punt, namelijk . Authenticatie op deze manier is zeldzaam. In veel gevallen is dit “foute boel”. Let dus erg op bij het klikken op deze link!
Kan je door op een link te klikken gehackt worden?
Door op de link te drukken konden ze hun oude wachtwoord invoeren en een nieuwe instellen. Cybersecurity-experts merken op dat phishing de laatste jaren veel vaker wordt ingezet om mensen te hacken. “Je ziet dat vooral bij de verspreiding van ransomware”, vertelt beveiligingsonderzoeker Sijmen Ruwhof.