Hoe weet je of je een epileptische aanval hebt gehad?

Hoe weet je of je een epileptische aanval hebt gehad?

U kunt bijvoorbeeld een aanval krijgen waarbij u bewusteloos raakt, valt en met armen, benen gaat schokken. Daarbij kunt u ook urine verliezen en uw tong stuk bijten. Of u krijgt een aanval waarbij u ineens even niet aanspreekbaar bent, voor u uit staart of iets uit uw handen laat vallen.

Kan een epileptische aanval eenmalig zijn?

Er is pas sprake van epilepsie als iemand meerdere epileptische aanvallen heeft gehad. Een eenmalige epileptische aanval kan bijvoorbeeld zijn uitgelokt door bepaalde omstandigheden. Voorbeelden zijn extreem slaaptekort of alcoholgebruik.

Wat zijn de symptomen van een absence?

Hoe ziet deze aanval eruit?

  • Je bent kort ‘afwezig’.
  • De aanval begint en eindigt plotseling.
  • Soms zijn er kleine subtiele schokjes in je handen of buigt je hoofd iets voor- of achterover.
  • Je ogen kunnen wegdraaien of even knipperen.
  • Je verliest kort je bewustzijn en houdt op met waar je mee bezig was.

Wat kan een epileptische aanval uitlokken?

Enkele uitlokkende factoren zijn: Overmatig alcohol-, drugs- en medicijngebruik. Dit kan gelden bij zowel langdurig alcoholmisbruik als bij éénmaal veel te veel drinken. Een overdosis drugs of medicijnen – bijvoorbeeld antidepressiva en amfetamines – kan ook een aanval uitlokken.

Hoe werken medicijnen tegen epilepsie?

Anti-epileptica is een groep van medicijnen die overmatige ontlading van de hersencellen proberen te onderdrukken en hierdoor epileptische aanvallen te voorkomen. Bij ongeveer 65 procent van de mensen werken anti-epileptica goed, deze mensen hebben in geheel geen epileptische aanvallen meer.

Doet een epileptische aanval pijn?

Weer andere aanvallen bestaan alleen uit even voor zich uit staren en een kort bewustzijnsverlies. Na een epileptische aanval kan de betrokkene kortdurend verward zijn of klachten hebben van vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn of een tijdelijk verminderde functie van een arm en/of been.

Hoe vaak krijg je een epileptische aanval?

Hoe vaak komt het voor? Er wordt geschat dat 5% van de bevolking minstens één epileptische aanval ervaart tijdens het leven en dat 1% epilepsie ontwikkelt.

Waarom krijgt iemand een epileptische aanval?

Vaak is de oorzaak van epilepsie niet bekend. Hoe graag mensen het ook willen weten. Soms is een beschadiging in de hersenen of in het hersennetwerk de bron, soms speelt erfelijkheid een rol. Bij meer dan de helft van de mensen met epilepsie is geen oorzaak te vinden.

Kan epilepsie overgaan?

· Veel mensen met epilepsie kunnen door de juiste medicijnen aanvalsvrij worden. De omgeving merkt om die reden vaak niet eens dat iemand epi- lepsie heeft. · Soms kan epilepsie overgaan. In uitzonderlijke gevallen kan de epilepti- sche haard operatief worden weggenomen of uitgeschakeld.

Is een epilepsie aanval schadelijk?

Hoewel het zeldzaam is, kan een heftige epileptische aanval ook tot hersenschade leiden. Bij langdurige aanvallen (status epilepticus) die meer dan 30 minuten duren kan schade aan de hersenen ontstaan.

Hoe ontstaat een absence?

Het is niet goed bekend waarom sommige kinderen een absence epilepsie op de kinderleeftijd krijgen. Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van veranderingen in het DNA in combinatie met de gevoeligheid van de hersenen van een jong kind wat nog volop in onwikkeling is.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven