Hoe weet je of wijn droog of zoet is?

Hoe weet je of wijn droog of zoet is?

Bij een droge wijn worden alle suikers omgezet in alcohol en zal de wijn dus niet zoet smaken. De meeste wijnen zijn dan ook droog. Bij zoetere wijn blijven er nog suikers over in de wijn. Men spreekt in dit geval van “restsuiker”.

Wat is de zoetste rode wijn?

Rutherglen Muscat is één van de zeldzaamste zoete wijnen uit de hele wereld en komt uit Australië. Als je de fles opentrekt komen geuren van sinaasappelschil, kruiden en koffie je tegemoet. Wat dat betreft lijkt het wel een beetje op onze welbekende Port.

Welke rode wijn om te beginnen?

Start met een soepele wijn

 • Pinot Noir – Dit is een wijnsoort die goed samengaat met verschillende gerechten. De wijn heeft een zachte en fruitige smaak.
 • Merlot – Deze wijn is ook fruitig maar iets pittiger. Ook een perfecte rode wijn om mee te starten.

Welke rode wijn is fruitig?

Smaakprofielen rode wijn

 • Vriendelijke, lichte rode wijnen met een fruitig karakter, een soepele structuur en subtiele smaken.
 • Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Beaujolais, Bourgeuil, Chinon en Pinot Noir uit de Bourgogne, Nieuw-Zeeland, Duitsland en Chili.

Hoe weet je of wijn zoet is?

Een zoete wijn kan je meestal al aan het etiket herkennen. Franse witte, zoete wijnen worden aangeduid door de sleutelwoorden moelleux, doux, vendage tardive, liquoreux of sélection de grains nobles. Moelleux staat gelijk aan licht zoet, doux staat voor zoete wijn.

Welke wijn is droog?

Zeer droog wit

 • Sauvignon Blanc. Dit is een van de droogste en knapperigste wijnen.
 • Albariño. Deze droge Spaanse witte wijn heeft heldere zuren en smaken van citrusvruchten.
 • Chardonnay.
 • Muscadet.
 • Pinot Blanc.
 • Pinot Grigio/Pinot Gris.
 • Viognier.
 • Grüner Veltliner.

Welke wijnsoort is zoet?

Zoete witte wijn heeft zoals de naam al aangeeft een zoete smaak. Vaak proef je tonen van honing, nectar en fruit. De kleur is over het algemeen strogeel. Bekende druiven in deze categorie zijn de Chenin Blanc en de Moscato.

Welke port is het zoetst?

Ruby port is een mix (ofwel blend) van druiven van verschillende druivensoorten uit verschillende jaren. De smaak is fruitig en niet te zwaar; een ruby past perfect bij een zoet toetje of kaas.

Welke wijn om te beginnen?

De zoetheid varieert van droge rode en witte wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Chardonnay tot zeer zoete dessertwijnen zoals Port. Voor veel beginners zijn de niet-droge wijnen zoals Moscato d’Asti en Pinot Noir een geweldige entree in de wijn.

Welke wijn is het lekkerst?

Traditioneel doet de wat zwaardere rode wijn, bijvoorbeeld een Merlot of Cabernet Sauvignon het goed bij rood vlees. Wit vlees, zoals kip, past goed bij een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir. ’s Avonds op de bank een lekker stukje kaas?

Welke rode wijn is soepel?

Soepele rode wijn kan van verschillende druivensoorten worden gemaakt. De meest gebruikte druivensoorten voor soepele rode wijn zijn: Barbera, Cabernet Franc, Carignan, Carménère, Grenache, Mencía, Merlot, Montepulciano, Negroamaro, Sangiovese, Valpolicella-blend, Rhône-blend en Zinfandel (of ook wel Primitivo).

Wat is een krachtige rode wijn?

Krachtige rode wijn wordt gemaakt van donkere blauwe druiven met een dikke schil. De kleur is donker rood met paarse tinten, mooie zuren, tannines en een volle krachtige afdronk. De aroma`s zijn intens (vaak bramen, peper, specerijen en zwarte bessen).

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven